HŰHA

Folytatódik a Sas kabaré, ezt üzente Sas József a társulatnak

A magyar humorista sajnos még nem tud csatlakozni kollégáihoz, de a februári bemutatóra szeretettel várják.
  • Szerző: Ripost

A 81 éves Sas József nélkül megy tovább legendás kabaréja: kollégái nem hagyják veszni az agyvérzés óta lábadozó művész „szíve csücskét”. Ám a gyógyuló Jászai Mari-díjas humorista legfeljebb a február 15-i bemutatón láthatja a végeredményt a Fészek Klubban, egykori társulatának tagjai ugyanis kihagyják Sast az előkészületekből, nehogy túlhajtsa magát, amíg a gyógyulásra kell koncentrálnia.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor

„A tavalyi Veszélyes évszakok című előadás sikere után Galambos Tibor, a Fészek vezetője kért fel, hogy csináljunk új kabarét, mert igényli a közönség” – magyarázta a 74 éves Beregi Péter.

„Józsit nem vontuk be a munkába, mert nem akarjuk terhelni, stresszt okozni neki. Ismerem, ha elkezd dolgozni, elkapja a gépszíj, aztán túlterheli magát. Szellemileg friss, de fizikálisan nincs még megfelelő állapotban, jobb, ha pihen. A bemutatóra viszont várjuk!” – tette hozzá.

A világnak görbe tükröt tartó, az Ördög Ürgéje című kabaré első megbeszélésén Beregi mellett a 61 éves Nyertes Zsuzsa és a 73 éves Heller Tamás is ott voltak. A zongoránál Körmendi Péter ül, a jeleneteket pedig a 71 éves Trunkó Barnabás írta.

„Harminc éve dolgozunk együtt, természetes, hogy folytatjuk. A klasszikus kabaré műfajhoz hűek maradtunk, lesznek Hacsek és Sajó jelenetek is” – árulta el Trunkó, kiemelve, sokáig bíztak Sas visszatérésében.

„Ameddig tudtuk, toltuk a bemutatót, de a közönség miatt folytatnunk kell, nélküle. Józsi gyógyulni akar, de még nem elég erős. Fáj, hogy a neve hiányzik a színlapról” – fogalmazott.

A társulatba új szereplő került, a 49 éves Schmuck Andor lesz a konferanszié.

„Józsi pótolhatatlan, nagy megtiszteltetés lenne a segítsége. Talán felveszem a próbákat videóra, hogy láthassa, és irányt adjon nekem, mert nála jobb mentort keresve sem találhatnék” – állítja Schmuck, aki tavaly kipróbálhatta magát egy hasonlóan sikeres darab előadásain.

Az Ördög Ürgéjéből májusig tíz előadást tervez a társulat.

„Remélem, Józsi áldását adja a munkánkra” – mondta Nyertes Zsuzsa, aki a műsorban próbálja ki magát a standup műfajban. „Nem ellene, érte dolgozunk, hogy életben tartsuk a kabarét.”

„Nagyon sok sikert kívánok mindenkinek” – üzente a kabarékirály a Blikken keresztül, de nem valószínű, hogy a premieren ott lesz.

„Józsi még nem elég erős ehhez, túl sok a Fészekben a lépcső. Talán tavasszal már képes lesz rá” – sóhajtotta felesége, Zsuzsa, aki éjjel-nappal párja mellett van, szervezi a kezeléseket és óvja férjét mindentől, ami hátráltatná felépülését.

„Ő volt a motorja a kabarénak, egyfolytában dolgozott, négy telefon csörgött állandóan, még a fürdőszobában is felvette. Menedzselte a társulatot az utolsó két évben, anyagi támogatás nélkül. Zsebből fizette a bérleti díjat, a műszakiakat, aztán a jegybevételekből gazdálkodott. Rengeteg energiát fektetett a munkába, lehet, most ennek a levét issza” – mondta.

Sas József tavaly az év elején Thaiföldön pihent feleségével, amikor kétoldali agyvérzést kapott, a phuketi kórházban stabilizálták állapotát, majd repülőgéppel, lánya kíséretében március 7-én hozták haza.

És ezeket olvastad már?