FÜLES

James Bondot is két vállra fektette a koronavírus

Hiába nyitottak ki a multiplex mozik, az őszi-téli szezonra beharangozott vagy tavaszról áthelyezett sikerfilmek szinte kivétel nélkül csak jövőre érkeznek meg a filmszínházakba. A forgatások leállítása miatt úgy borulnak a stúdiók sokéves tervei, mint a dominó – a nézők legnagyobb bánatára.
  • Szerző: B. P.

Másodszor is elhalasztották a Nincs idő meghalni bemutatóját

Nagy port kavart, amikor idén márciusban bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaszról őszre halasztják az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni bemutatóját.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Northfoto

Ez volt az első olyan, nagy kasszasikernek ígérkező 2020-as alkotás, aminek a premierjét módosítani kellett. Ráadásul a második hullám miatt az új időpontot is későbbre tolták: 2021. április 2-ára.

Satuféket húzott a Halálos iramban 9.

Alig várták a nézők, hogy láthassák az Universal stúdió legjövedelmezőbb szériájának új darabját, a 2020 tavaszára beharangozott Halálos iramban 9.-et, ami egy teljes évre parkolópályára került. A halasztás a Halálos iramban 10. premierjére is kihatott, mely így 2021 helyett 2022-ben kerül majd a mozikba.

Fotó: Northfoto

Top Gun: Maverick – Felszállási engedély megtagadva

Tom Cruise bő 30 év után visszatért ahhoz a karakterhez, mely annak idején óriási lökést adott a karrierjének.

Fotó: Northfoto

A vadászgépes mozik szerelmeseinek türelmét viszont alaposan próbára tette a Paramount stúdió. A filmet eredetileg 2019 júliusában akarták a mozikba küldeni, de a főszereplő zsúfolt időbeosztása miatt úgy döntöttek, egy évvel elhalasztják a bemutatót, hogy legyen elég idő a forgatásra. Majd jött a koronavírus első és második hulláma, így a filmet előbb 2020. júniusáról decemberre, majd 2021. júliusára tették át.

Újratervezte a Disney a csúcsbemutatóit

A 20th Century Foxot és a Lucasfilmet is felvásároló Disney úgy döntött, hogy sok évre letarolja a karácsonyi filmpiacot. Ehhez két csúcsszériát állít hadrendbe: a Star Warst és az Avatart.

Fotó: Instagram

A terv az volt, hogy 2021-ben, 23-ban, 25-ben és 27-ben egy-egy új Avatar mozi kerül a multiplexekbe, míg a köztes években egy-egy újabb Star Wars epizódnak örülhetnek a rajongók. A koronavírus miatt azonban mind a hét film bemutatója egy-egy teljes évet csúszik.

Egy év türelmet kér mindenki

2020-ról 2021-re került át többek közt a Fekete Özvegy, a Godzilla vs. Kong, a Minyonok: Gru színre lép, a Dűne, a Szellemirtók – Az örökség, a Dzsungeltúra Dwayne Johnsonnal, illetve Spielberg West Side Story-jának premierje. S már bejelentették, hogy 2021-ről 2022-re halasztják a Jurassic World: Világuralom, a Robert Pattinsonnal a címszerepben készülő friss Batman, a Doctor Strange az őrület multiverzumában, az új Thor, valamint az új Indiana Jones film bemutatóját is.

Jurassic World: Világuralom (Fotó: Instagram)

Dollár százmilliók forognak kockán

A filmbemutatók elhalasztásának oka nemcsak a forgatások leállítása, hanem az is, hogy a járvány miatt jóval kevesebben mennek mozikba. Márpedig a nagy költségvetésű szuperprodukciók komoly anyagi befektetések, a stúdiók pedig inkább kivárnak, mint hogy csökkentett nézőszám és bevétel mellett vetítsék százmilliós filmjeiket. A Disney az élő szereplős Mulant szeptember óta vetíti Amerika kivételével rengeteg ország filmszínházában, ám a 200 millió dolláros ráfordításból eddig alig 66 milliót láttak viszont.

Mulan (Fotó: Northfoto)

Mozik a járvány idején

Magyarországon nyitva vannak a multipexek, de kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése szeptember 21-e óta. Szintén kötelező a maszkviselés a belga és a moszkvai mozikban. A világ második legnagyobb mozihálózata, a Cineworld csütörtöktől ideiglenesen bezárta 663 amerikai és brit moziját. A koronavírus-járvány miatt Románia fővárosában, Bukarestben szerdától nem látogathatók a filmszínházak.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?