FÜLES

Hatalmas örömhír a rajongóknak: így folytatódik a Süsü

Lassan elkezdődhet a legújabb Süsü forgatása is, hiszen Csukás István karácsony előtt elkészült a forgatókönyvvel.
  • Szerző: Ripost

Az író, Csukás István elkészült a Süsü következő részével és maga szállította a magyar televízióba a vaskos forgatókönyvet, amit hagyományos írógépen írt.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Süsü, a sárkányt 1977 karácsonyán kezdte vetíteni a magyar televízió, a folytatást, a Süsüke, a sárkány gyerekeket 2001-ben. A harmadik etap azóta várat magára, de már nem so­káig, ugyanis Csukás István megírta a könyvet.

„Kész a mű, az író letette az ajándékot a fa alá” – újságolta a Borsnak Csukás István, és csak úgy csillog az örömtől a szeme. „Az én karácsonyi ajándékom a gyerekeknek a Süsü sorozat harmadik története, a Süsüke világot lát, aminek a forgatókönyvét leadtam az MTVA- ban. Egyéves munka volt, havonta egy részt írtam. Kicsit többet, mert tizenhárom részes. Több mint hatszáz oldal lett, taxival alig tudtam bevinni” – mondta, ugyanis papírra ír, majd legépeli a szöveget.

„Tudom használni a számítógépet, de mivel írás közben elkezdek rajta játszani, inkább maradtam a hagyományos írógépnél. Annak idején összevásároltam hagyományos írógépeket, szalagot is. Aztán meg kellett tanulnom javítani is, mert egy idő után elfogytak a szerelők, a szakma kihalt” – mesélte, majd visszatért Süsükéhez.

„Kemény munka volt, lemondtam mindenről, még nyaralni sem mentem. De szívesen mondtam le a pihenésről, mert nekem is nagy élmény volt. Remélem, a nézők is élvezni fogják” – mondta lelkesen az alkotó.

A Süsü trilógia minden részének a vándorlás az alapmotívuma. Az elsőben Süsüt elüldözik otthonról, így kerül az emberek földjére. A másodikban hazamegy Sárkányországba, megnősül, megszületik Süsüke.

„A harmadikban a kis Süsü és a Kiskirályfi elindulnak, mint a szüleik, vándorolni. De hova menjenek? Az Emberföldet ismerik, a Sárkányföldet ismerik. Felnéznek a csillagokra, ott még nem járt senki! Igazi gyermeki vágy, bejárni eget, földet, meghódítani a világűrt” – árulta el a részleteket az író.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?