LELKIZŐ

Beregi: Isten nagyon szerette Józsit, ezért vette magához

Sas József kérlelhetetlen főnök volt, ugyanakkor fantasztikus barát is, aki mindenki problémáját igyekezett megoldani. Így emlékszik rá Beregi Péter...
  • Szerző: Buster

Sas József január első hetében került kórházba, miután elkapta a koronavírust. Bár úgy tűnt, hogy szervezete képes lesz legyőzni a fertőzést, végül nem így lett. Halálával felfoghatatlan veszteség érte a magyar humort, hiszen szinte az utolsó nagy alakja volt a klasszikus kabaré műfajának. Beregi Péter könnyeivel küzdve beszélt a -nak, barátjáról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

„Rengeteg minden jut eszébe az embernek, ha elveszít valakit, akivel negyven éven át szinte együtt élt. Az első gondolatom az volt, amit egy kecskeméti színész barátom mondott róla: „Jóska bármilyen szakmát választott volna, abban ő lett volna a legjobb”, és ez így van! Ismerte a siker titkát és mindamellett a legszorgalmasabb emberek egyike volt, akivel csak találkoztam” – jelentette ki Beregi Péter, akinek neve összeforrt Sas Józsefével, hiszen évtizedeken át alakították együtt a legendás Hacsek és Sajó párost a Mikroszkóp Színpadon. Emellett szoros barátságot is ápoltak.

Fotó: MTI

„Ha munkáról volt szó, kérlelhetetlenül precíz volt és ezt várta el a társulattól is. Az a típusú vezető volt, aki még a színház mosdójába is benézett az előadás előtt, hogy megfelelő minőségű-e a toalettpapír, és ez nem túlzás. Ugyanakkor az irodája ajtajára az volt írva, hogy Szeretetház, és nem véletlenül. A társulati tagok magánéleti gondjai az ő gondjai is voltak és mindig arra törekedett, hogy megoldást keressen a problémáinkra” – mesélte Beregi, aki január 3-án beszélt utoljára barátjával.

„Érthető okokból viszonylag rég találkozhattunk személyesen, de telefonon azért gyakran beszéltünk. Sosem volt egyetlen jajszava sem, pedig sokat szenvedett amiatt, hogy az agyvérzése óta nem tudott mozogni. Ennek ellenére mindig nagyon vidám csevejeket folytattunk, hiszen az állapotát is gyakran humorral kezelte. Fél évvel ezelőtt még elő­adásokat tervezett, mert ő nem hitte egy percig sem, hogy ágyban, párnák közt fog elmenni. Ő a színpadon akart meghalni…” – sóhajtott a színész, aki úgy véli, Sas József számára szombat éjjel a megváltás jött el…

Fotó: Markovics Gábor

„Az Isten nagyon szerette Józsit, ezért vette őt magához. Tudom, hogy talán egy kicsit erősnek fog hangzani, de számára megváltásként érkezett a halál, hiszen két éven át gyakorlatilag mozgásképtelen volt és az sem titok, hogy időnként pokoli fájdalmak gyötörték. Tulajdonképpen csak a felesége, Zsuzsa asszony állhatatos és kitartó szeretete és gondoskodása tartotta őt itt az agyvérzése óta…” –zárta gondolatait megtörten Beregi Péter.

Fotó: Fortepan / szalay zoltan

Élete

Békéscsabán született, édesapja, Sas Imre (Pollacsek Izidor) is színész volt, de a holokauszt áldozata lett. Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el majd a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója.

A művész 2018. november elején bejelentette, hogy – egészségi állapotára hivatkozva – valamennyi további 2018-as szereplését lemondja.

Díjai, elismerései

SZOT-díj (1980)

Jászai Mari-díj (1981)

Karinthy-gyűrű (1984)

Érdemes művész (1985)

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1995)

Erzsébet-díj (1993)

Kiváló művész (2003)

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?