LELKIZŐ

Agárdi Szilvia: Négy nap alatt teljesen megvakultam

Élete legnagyobb harcát vívja Agárdi Szilvia. A 26 éves énekesnő napok alatt aliglátóból teljesen vakká lett.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Agárdi Szilvit 2012 őszén ismerte meg az ország, amikor tizenhét évesen feltűnt a TV2 The Voice című tehetségkutatójában. A fiatal lány nemcsak csodálatos hangjával hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy aliglátóként lépett a reflektorfénybe, erőt adva ezzel sorstársainak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azóta sikeres énekesi pályát futott be, és modellként is keresetté vált. Közösségi felületein pedig sok ezren várják videóit, melyeken kendőzetlen őszinteséggel beszél a veleszületett fogyatékosságáról. Éppen ezért döntött úgy, hogy azt sem titkolja el, hogy az utóbbi egy évben fokozatosan romlott a látása, mára pedig Agárdi Szilvia teljesen megvakult.

Agárdi Szilviának az utóbbi egy évben fokozatosan romlott a látása

Agárdi Szilviának az utóbbi egy évben fokozatosan romlott a látása

Az énekesnő a szomorú tényt kedd reggel a LifeTV Ébredj velünk! című műsorában árulta el, olyan természetességgel, mintha csak kedvenc receptjét osztotta volna meg a nézőkkel. Hatalmas lelkierőről tanúskodik, hogy ilyen nyíltan tud beszélni a helyzetéről. A Borsnak most részletesen elmesélte, min ment keresztül az elmúlt időszakban.

Egészen tavaly nyárig valahol a vak és az aliglátó közötti határán volt az állapotom. Vagyis láttam sziluetteket, fényeket és színeket. Ezzel a helyzettel tanultam meg élni – magyarázta az énekesnő a műsorban.

A Borsnak azt is részletesen elmondta, hogy tisztában volt vele, előbb-utóbb bekövet­kezik az elkerülhetetlen, vagyis teljesen megvakul, mégis sokként érte a hirtelen jött, roha­mos romlás.

Az orvosok mindig mondták, hogy a szemem javulni nem, csak romlani fog, de tavaly nyárig nem történt semmi, így bevallom, szinte el is felejtettem. Hirtelen, a semmiből jött a drasztikus romlás. Egyik napról a másikra a látásom kilenc százalékról négyre romlott, ami borzalmas trauma volt. Folyamatosan fájt a fejem, szédültem és be is lázasodtam. Emiatt bekerültem a neurológiára, mert az orvosok komolyabb bajra gyanakodtak a tünetek miatt. Végül kiderült, hogy mindez lelki eredetű volt. Végül a családom segített, és bevallom, pszichológushoz is fordultam – mesélte a Borsnak Szilvi.

A várvölgyi lány állapotában négy nappal ezelőtt állt be drámai változás.

Azt vettem észre, hogy már csak egy vastag, áthatolhatatlan tejüveg van a szemem előtt, amin sem a fények, sem a formák, sem a színek nem jutnak át. Kegyetlen harcot vívok most önmagammal, hiszen gyakorlatilag mindent a nulláról kell újra tanulnom. Muszáj alkalmazkodnom, de nagyon nehéz, mert már egyáltalán nem látom a telefonomat, vagyis ha lemerül, bekapcsolni sem tudom. A legfontosabb, hogy újra megtanuljak önállóan közlekedni, mivel most a lakást sem tudom elhagyni egyedül. Bevallom, néha sírva fakadok… – mondta Szilvi, aki tudja, erősnek kell maradnia, hiszen rengeteg sorstársának az ad erőt, hogy tudja, akad köztük egy lány, aki úgy is messzire jutott, hogy óriási hendikeppel született. – Mennem kell tovább a magam által kijelölt úton, még állhatatosabban és elszántabban, mint eddig. Igyekszem megmaradni annak az őszinte lánynak, aki eddig is voltam, nem szeretném, ha azt látnák rajtam az emberek, hogy összetörtem.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?