Létrehozva: 2021.03.11.

Kiderült! Ezt a festményt lopták el Xantus Barbarától

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy valaki felismerje a Xantus Barbarától ellopott festményt, amit hivatalosan eladni mostantól szinte lehetetlen.

Ahogy arról a Ripost még decemberben elsőként beszámolt, Xantus Barbarától kicsalták Szántó Piroska festőművész, Csontvázak című alkotását, amit a színésznő még a nagyapjától örökölt. Barbara egy aukción szerette volna értékesíteni a képet, de az illető, akiben megbízott, egyszerűen kámforrá vált, vagyis gyakorlatilag ellopta az alkotást.

Az illető később egy mázolmányt ajánlott cserébe, de a család természetesen azt nem fogadta el. Barbara ezután tett feljelentést a rendőrségen, de a nyomozás eddig nem vezetett eredményre.

Komoly előrelépés az ügyben, hogy a festmény felkerült a műtárgyfelügyelet honlapjára, a lopott műtárgyak közé, így bárki megnézheti, vagyis később felismerheti, ha bárhol eladásra kínálják neki. Ezzel gyakorlatilag a tolvaj dolgát alaposan megnehezítették, hiszen mostantól nincs olyan hivatalos műkincskereskedő, aki megvenné a képet, és aki ne értesítené azonnal a hatóságokat, ha azt eladásra kínálnák neki.

Szántó Piroska Csontvázak című műve

Lapunk megkereste Eleni Koranit, az Ernst Galéria társtulajdonosát, aki műkincskereskedőként maga is naponta nézi át a mutargy.kormany.hu adatbázisát.

„Ez az adatbázis 2004 óta működik és nagyban megkönnyíti a műkincskereskedők, az eladók, a vevők és természetesen a hatóságok dolgát is, hiszen itt naprakészen informálódhat mindenki arról, hogy mely műkincsek lopottak, vagy éppen védettek. Nagyon fontos, hogy amikor valakinek felajánlanak egy festményt, vagy egyéb műtárgyat megvételre, fellépjen az oldalra és megnézze, hogy az adott tárgy megtalálható-e az adatbázisban. Itt nem csak arról győződhetünk meg, hogy képet vagy műtárgyat körözi-e a rendőrség, de kiderülhet, hogy vevőként tartozunk-e bejelentési kötelezettséggel. Ha ugyanis a tárgy védett kategóriába tartozik, akkor jeleznünk kell, hogy az hozzánk került” – mondta a Ripost-nak Eleni Korani, aki hozzátette, a Xantus Barbarától ellopott festmény értéke sokat nőtt az utóbbi időszakban.

Eleni Korani szerint nagyon hasznos az adatbázis... Fotó: Emmer László

„Szántó Piroska háború után készült alkotásai gyakorlatilag nincsenek jelen a műtárgypiacon, vagyis igen ritkán tűnik fel egy-egy képe abból az időszakból. Ráadásul az a korszak, amelyben ez a kép született, éppen felfutó ágban van a műkincspiacon, azaz igen keresett a kereskedők és a gyűjtők körében egyaránt. A Csontvázak című mű jelenlegi piaci értéke meghaladhatja a fél millió forintot, de idővel akár magasabb értéket is képviselhet, hiszen a piacon jelenleg is zajlik az árrobbanás” - fejtette ki a műkincskereskedő.

Xantus Barbara lapunktól értesült arról, hogy az ellopott kép felkerült a lopott műtárgyak hivatalos listájára. ”Ez az első igazán jó hír, amióta ellopták a nagyapai örökségemet. Jó tudni, hogy komolyan veszik a keresést és minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy az alkotás visszakerüljön a jogos tulajdonosához, vagyis hozzám. Bízom benne, hogy valaki felismeri és jelenti is a hatóságoknál„ - mondta a színésznő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kulcsár Edina tovább magyarázkodik a negyedik terhessége miatt

origo.hu

Drámai bejelentés: komoly lépésre szánta el magát Oroszország a NATO bővítése miatt

life.hu

Harry herceg egy durva beszólására derült fény: egy korábbi királyi tudósító tálalt ki

hirtv.hu

Kocsis Máté: Az ő emlékére nem álltak fel egy percre, és ezt én szégyellem + videó

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek az életét a romantika uralja majd

vg.hu

A FIFA piros lapot mutatott fel a kék lapnak

origo.hu

Csuti elmondta, honnan kapta a gúnynevét

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 8.: a Kos bárkit az ujja köré csavar, a Rák segítséget kap

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit ( hirdetés)

ripost.hu

"Anyám tönkretette az eljegyzésem, sosem fogok megbocsátani neki"

ripost.hu

Kínos bakit szúrtak ki Kiszel Tünde márciusi naptárképén

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZTÁR

Most jött a hír, elhunyt a népszerű magyar színész

SZTÁRDZSÚSZ

50 éves lett Dobó Kata, mutatjuk a legdögösebb képeit – Galéria

SZTÁRDZSÚSZ

Ebben nem lesz köszönet: Beat ismét beszólt L.L. Juniornak

SZTÁRDZSÚSZ

Nincs több titok! Ezek a magyar hírességek többször is kés alá feküdtek

SZTÁR

Budavári Fülöp szinte mindent megenged a kutyusának

SZTÁR

Gyanús jelek: szövődmények alakultak ki Katalin hercegnénél?

SZTÁR

"Nyafi kukac" - kíméletlen őszinteséggel jellemezte magát Rácz-Gyuricza Dóra

SZTÁR

A TV2 csodás sztárpárjának elváltak útjai