5 éve

Egymilliárd kínai tévénéző láthatja a X. Budapesti Újévi Koncertet

A kínai közönséget is meghódította Mága Zoltán - telt házas koncertekkel népszerûsítette a magyar zenei kultúrát a hegedûmûvész Pekingben.

Egymilliárd kínai tévénéző előtt debütálhat Mága Zoltán X. jubileumi Budapesti Újévi Koncertje, 2018 januárjában. A hegedűművész sikerrel zárta kínai hangversenykörútját, a Pekingi Központi Zeneakadémián, a Népi Kultúrpalotában és a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben adott telt házas koncerteket a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral a magyar zenei kultúrát hirdető, Hegedűvel a világ körül zenei missziója keretében, továbbá tárgyalásokat folytatott jövő évi újévi koncertje televíziós bemutatójáról.

Mága Zoltán igazi világpremierre készül, hiszen Kína mellett a vezető amerikai közszolgálati televízió, a 110 millió nézőt vonzó PBS jövőre minden államban műsorára tűzi Európa legnagyobb újévköszöntő gálaestjét. Mága Zoltán nemcsak koncertezett, klipet is forgatott Pekingben a Tiltott Városban és a Kínai Nagy Falnál.

Mága Zoltán hatalmas sikerrel, telt ház előtt adott koncertet pekingi turnéja során a Népi Kultúrpalota Színháztermében és a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Az eseményen Szilas Cecília, Magyarország pekingi nagykövete is jelen volt.

A hegedűművész a koncertkörút zárásaként a magyar népzenét és cigányzenét ismertette meg a Pekingi Központi Zeneakadémia hallgatóival, majd kollégáival mesterkurzust tartott a növendékeknek és koncertet is adott a rangos intézményben tegnap.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a művészt felkérték arra is, hogy szeptemberben újra tartson mesterkurzust és adjon koncertet a Pekingi Zenekakadémia Nagytermében.

Mága Zoltánt és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart szeptember közepén visszavárják Kínába, hogy a közép-kelet-európai kulturális évad programja keretében fellépjen.

Mága Zoltánnak nem először volt Ázsiában turnésorozata, jelenlegi hangversenykörútját mégis kiemelten fontosnak tartja a magyar zenei kultúra népszerűsítése miatt. A hegedűművész egyedi műsorral készült a pekingi koncertekre: világhírű és a legnagyobb magyar zeneszerzők művei egyedi hangszerelésben, cigány zenével ötvözve csendültek fel a Budapesti Primarius Kamara-szimfonikus Zenekar kíséretében.

Mindig lenyűgözött a több ezer éves titokzatos ázsiai kultúra, amely más nemzetek szellemi értékeire is nyitott és befogadó volt

– mondta Mága Zoltán. A hegedűművész a különleges magyar zenei produkciók iránti igényként értékelte, hogy tárgyalni kívántak vele a 2018. január 1-jén megrendezésre kerülő X. jubileumi Budapesti Újévi Koncert kínai televíziós premierjéről.

A jubileumi újévköszöntő koncert sztárvendége a világ legismertebb zenei szaktekintélye - Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna, és Mariah Carey producere - a tizenkilencszeres Grammy-díjas David Foster lesz. A teljes gálaműsort az Egyesült Államok első számú közszolgálati televízió-társasága, a PBS rögzíti, így a tengerentúlon is 110 millió ember láthatja majd Európa legnagyobb újévi gálaestjét.

A hegedűművész a Budapesti Újévi Koncertet nemcsak a televízió-közvetítés révén, hanem személyesen is elviszi a kínai és az amerikai publikumnak. A tervek szerint a budapesti és a bécsi újévi gálaműsor után Amerika több városában, majd a világ leghíresebb operaházában, a milánói Scalában, valamint Pekingben is láthatja majd a közönség a világszínvonalú gálaműsort.

A most zajló pekingi koncertsorozat nem más, mint a Hegedűvel a világ körül címmel 2014 tavaszán útjára indított százállomásos, világ körüli turné egyik fontos helyszíne. A hangversenykörút célja - Erdélyen át Dél-Koreán és Kínán keresztül Amerikán át egyaránt - a magyar zenei kultúra népszerűsítése. 

A turné keretében Mága Zoltán többek között a zene templomának is nevezett New York-i Carnegie Hallban, Los Angelesben, a Walt Disney Concert Hallban, a hollywoodi Oscar-gálák hagyományos helyszínén, a Dolby Theatre-ben, a New York-i Lincoln Centerben,  Washingtonban, Torontóban, Szöulban, és több európai nagyvárosban aratott hatalmas sikert.

Mága Zoltán klipet is forgatott Pekingben, ahol az ősi kultúra a legmodernebb látnivalókkal találkozik. A hegedűművésszel készültek felvételek a Kínai Nagy Falnál, Peking legnagyobb közterén, a Tiltott Városban és a központi sétálóutcában is. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!