ÉLETMÓDI

Tudod, mit jelent, ha álmodban meztelen vagy?

Álmodtál már arról, hogy ülsz az irodában egy értekezleten, és azon kapod magad, hogy meztelen vagy? Tudod, mi lehet az oka?
címkék:

A legtöbb pszichológus szerint, érzelmi, fizikai kiszolgáltatottsággal, érzékenységgel hozható összefüggésbe legtöbbször az álomban megjelenő meztelenség. De okozhatja bűntudat, vagy szorongást előidéző múltbéli esemény is. Persze vannak, akik azt gondolják, hogy az álom nem jelent semmit. Évtizedes kutatások azonban bebizonyították, hogy az álmok segítenek bennünket abban, hogy az emlékek, és problémák megoldásra kerüljenek. Az éjszakai agytevékenységek ugyanis komoly összefüggésben vannak az éber, mindennapi érzelmi folyamatainkkal. Így még a legvadabb álmaink is valamilyen emléket idéznek, esetleg dolgoznak fel.

Sigmund Freud szerint az álmok szoros kapcsolatban állnak az álmodó személy aznapi tevékenységével és szimbólumokat tartalmaznak, amik miatt néha abszurdnak vagy hihetetlennek tűnhetnek. A meztelenkedő álmok az elfojtott szexualitás jelei, de az elveszett ártatlanság iránti vágyat is jelképezhetik, valamint arra is rámutathatnak, hogy a való életben sokszor szerepeket játszunk.

Krúdy Gyula Álmoskönyvét segítségül hívva a meztelenség mindig pozitív jelentést hordoz. Ha magad látod meztelenül az nagyon jót jelent, a közeljövőben valószínű olyasmi történik, aminek örülni fogsz. Persze ebben az álomfejtésben sem, hisz mindenki.

Az ezotéria is foglalkozik az álmokkal. Az álom a tudatalatti nyelv. A nyilvános meztelenség egy igen gyakori szorongásos álomkép, amelynek értelmezése mindig attól függ, hogy pontosan mit éreztél álmodban. Ha meztelen vagy mások előtt, az sérülékenységet és szégyent jelent, amit össze lehet kapcsolni azzal az érzéssel, hogy aggódsz, amiért valaki túlzottan közel került hozzád, vagy behatolt az intim szférádba. Ha rémültté tesz a felismerés, hogy ruha nélkül ülsz az értekezleten, az a sebezhetőségedet tükrözi. A zavartság érzetét okozhatja a környezettől való félelem is. Az álommal összefüggő kellemes érzések vagy a pucérságra való büszkeség korlátlan szabadságot, őszinteséget és nyitottságot jelképez.

Lauri Loewenberg, Ian Wallace, Russell Grant és Lauren Lawrence több könyvet is írtak a témáról. A szakemberek szerint az álom meglehetősen gyakori például olyanoknál, akiket előléptettek, munkahelyet, iskolát váltottak, vagy hirtelen a figyelem középpontjába kerültek.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?