Létrehozva: 2018.05.29.

Elárulták intim titkaikat az idősek, ilyen a szex 65 éves kor fölött

Egy amerikai felmérés szerint a szex nem csak a fiatalok kiváltsága. A 65 és 80 év közöttiek kétötöde vallja magát szexuálisan aktívnak. A téma azonban tabunak számít, meglehetõsen ritkán beszélnek róla. Most viszont megtört a jég!

A felmérés eredményei szerint a 65 és 80 év közöttiek 40 százaléka szexuálisan aktívnak vallja magát – aki pedig állandó partnerrel él, azok között még nagyobb a szexuálisan aktívak aránya.

Dr. Erica Solway, a University of Michigan munkatársa, a kutatócsoport egyik tagja szerint a szex és a szexuális egészség nagyon fontos része az idősebbek életének, mégsem kap elegendő figyelmet.

A kutatási eredmények, amelyek az egyetem egészséges idős korral kapcsolatos kutatásainak részét képezik, 1000, 65 és 80 év közötti életkorú résztvevő, egy reprezentatív mintacsoport online kérdőívekre adott válaszain alapulnak.

A 65 és 80 év közötti férfiak 84 százaléka, és a hasonló korú nők 69 százaléka szerint a szex minden életkorban fontos része egy kapcsolatnak. Ugyanakkor a férfiak valamivel több mint fele, és a nők alig harmada vallotta magát szexuálisan aktívnak – bár a kutatók nem határozták meg pontosan, mit is értenek ezalatt, elég volt, ha a válaszadó aktívnak tartotta magát.

A szex iránti erőteljes érdeklődésről a nők 12 százaléka, és a férfiak több mint 50 százaléka számolt be. A nőkhöz képest kevesebb férfi volt különlegesen, vagy nagyon elégedett a szexuális életével. A 76 és 80 év közöttieknek csak negyede vallotta magát szexuálisan aktívnak, míg a 65 és 70 év közöttieknek 46 százaléka.

A kutatók megjegyzik, hogy bár a szex az idősek számára is fontos dolog, csak ritkán beszélnek róla akár partnerükkel, akár az egészségügyi dolgozókkal. Csak a válaszadók 17 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt 2 évben beszélt ilyesmiről a rendelőben, holott a válaszadók kétharmada szívesen beszélne a témáról. Valószínű, hogy az egészségügyi dolgozók arra várnak, hogy a páciens hozza fel a témát. Pedig fontos lenne beszélni róla, már csak azért is, hogy növekedjen a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatos tudatosság – ezek a betegségek ugyanis az idősebbek körében is egyre gyakoribbak.

A kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a férfiak 18 százaléka és a nők 3 százaléka szed valamit a szexuális működése javítására – ezzel kapcsolatban oda kellene figyelni, nem lépnek-e ezek a szerek nem kívánt kölcsönhatásba más gyógyszerekkel.

Más vizsgálatok valószínűsítik, hogy az idős kori szex a nőket védi a szív- és érrendszeri problémákról, míg a férfiak esetében a fordítottja igaz. Ettől függetlenül érdemes lenne eloszlatni az idős kori szexualitást övező mítoszokat – tudjuk, hogy fiatal korban nem jó, ha az ember szexuális élete túl visszafogott. Idős korban ugyanez lenne igaz, mégis tabuként kezeljük az idősek szexualitását. Azt is érdemes tudni, hogy a szex – különösen ebben az életkorban – nem elsősorban a behatolásról szól, sokkal inkább az intimitásról. A párkapcsolatok támogatása esetén is érdemes volna ezt figyelembe venni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

Ha ilyen gyógyszert vettél, nehogy beszedd, azonnal vidd vissza!

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól

SZEX & MÁS

"A pasim szexi lányokat követ az Instagramon! Mit tegyek?"

SZEX & MÁS

„Kötözz meg, és nevezz jó fiúnak: 7 év után végre bevallattam a barátnőmnek, hogy mit szeretek az ágyban, szakított velem”

SZEX & MÁS

Hány éves vagy? Kiderült, mennyit kellene szexelned, hogy egészséges maradj!