Õsi módszer hódít a szexben: Egyre több házaspár is így jut orgazmushoz

Egyre növekszik a kiszállós módszer híveinek tábora egy igazán friss kutatás szerint. Mi lehet az oka annak, hogy a nyilvánvaló kockázatok ellenére is sokan alkalmazzák?

Nem sok lehetősége van a férfiaknak a fogamzásgátlásra az óvszeren kívül – hacsak nem fordulnak az egyik legrégebbi módszerhez, a megszakításos közösüléshez. Ennek lényege, hogy az orgazmus, pontosabban a spermakilövellés előtt kihúzzák férfiasságukat a vaginából, így akadályozzák meg, hogy a spermiumok megtermékenyítsék a petesejtet.

A szakemberek mindenkit óva intenek tőle, a legkevésbé hatékony módszernek tartják, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy egyetlen spermium sem jut el a petéig – márpedig a teherbe eséshez minimális mennyiség is elég lehet. Annak ellenére, hogy ma már rengeteg kényelmes fogamzásgátló módszer áll a nők rendelkezésére, mégis rengetegen alkalmazzák a megszakításos szexet: egy felmérés szerint számuk 2015 óta 19 százalékkal növekedett.

A felmérés adatai szerint a megszakítást használók túlnyomó része fiatal és egyedülálló, tehát nem tartós párkapcsolatban védekeznek így. Ez a teherbeesés mellett azért is kockázatos, mert a megszakítás semennyire nem véd a nemi úton terjedő betegségektől. De akkor mi lehet az oka, hogy ilyen sokan szeretik?

Sokan ki nem állhatják az óvszert, egyszerűen semmilyen élvezetet nem ad vele a szex, nemhogy orgazmust – és ezt nem csak a férfiak, a felmérésben részt vett nők is kijelentették. A másik, amiért sok nő ezt a módszert választja, hogy idegenkednek a hormonális fogamzásgátlástól, mert tartanak a mellékhatásoktól, meddőségtől – ugyanígy a spirál sem mindenkinek jön be, nagyon sok nő hallani se akar róla.

Akadnak, akik sokkal tudatosabban állnak a dologhoz, mint feltételeznénk: vannak olyan nők, akik figyelik a ciklusukat (akár hagyományos módszerrel, de léteznek már erre a célra mobilalkalmazások is) , és peteérés alatt vagy nem élnek nemi életet, vagy óvszert használnak.

Nagyon sokan tehát nem tájékozatlanságból, hanem nagyon is tudatosan használják a módszert, és egyáltalán nem tartják magukat felelőtlennek. Ennek ellenére az ősi módszer mellett a teherbeesés és a nemi betegségek elkerülése inkább csak a vakszerencsének köszönhető.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!