Létrehozva: 2015.09.10.

Így hat az együttlét az agyadra!

Tudod, mi történik az agyadban, amikor a pároddal ágyba bújsz? Nem? Pedig fontos lehet, hiszen ha tisztában vagy ezekkel a folyamatokkal, az még felejthetetlenebbé teheti a szexszel töltött idõt.

Szerző Ripost

A szex olyan, mint a drog

Nem újdonság, hogy a szextől jól érezzük magunkat. Épp ez az oka, hogy szeretjük csinálni, ennek érdekében pedig olyan sok energiát fordítunk a párkeresésre. A szexuális élvezet forrása nagy részben a dopamin, az az ingerületátvivő anyag, amely az agy jutalmazásért felelős részét aktiválja. Jó, ha tudod, hogy a kábítószerek nyújtotta kellemes érzésért is a dopamin felelős. A kábítószer és a szex hatása ugyan nem egyforma, de mindkettő aktiválja az agy jutalmazásért felelős területét, emellett pedig más-más agyi területeket is. Érdekesség, hogy a koffein, a nikotin és a csokoládé is erre az agyi területre hat.

Antidepresszánsként is beválik

Egy 2002-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az óvszer nélkül szexelő nők kevésbé hajlamosak a depresszióra – ez valószínűleg a spermában levő hormonoknak köszönhető. A kutatók az elkötelezett kapcsolat, illetve a fogamzásgátló tabletta hatása szempontjából is vizsgálták az eredményeket. Vagyis aki tartós, monogám kapcsolatban él, és megengedheti magának az óvszer nélküli szexet, annak érdemes kipróbálnia. Ám akinek nem ilyen mély a kapcsolata, az véletlenül se hagyja el az óvszerhasználatot, mert a szexuális úton terjedő betegségek kivédésére csak ez az egy módszer hatékony.

A szex lehangoló is lehet

Az aktus során kiélvezheted az örömhormonok hatását, de a szex utáni lehangoltság valóban létezik. Egy tanulmányban a női résztvevők egyharmada beszámolt arról, hogy érezte már magát szomorúnak szex után. Vajon a megbánás vagy az elnyomottság érzése lehet az oka? Ezt egyelőre még a kutatók sem tudják.

Csillapítja a fájdalmat

Nem érdemes lemondani a szexről, ha fáj a fejed, hiszen egy 2013-as német tanulmány szerint a szeretkezés hatékony fájdalomcsillapító. A G-pont ingerlése más vizsgálatok szerint határozottan emeli a fájdalomküszöböt. Ez valószínűleg az oxitocinnak köszönhető, annak a hormonnak, amely a kötődés érzésével is megajándékoz bennünket.

Kitörölheti a memóriád

Minden évben 1000-ból 7 ember megtapasztalja az úgynevezett globális, tranziens amnéziát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy átmenetileg törlődik a memóriája. Ezt a jelenséget kiválthatják más neurológiai kórképek, kisebb fejsérülések, érzelmi stressz, de akár a túl forró vagy a túl hideg vízbe való beugrás is, ezen kívül pedig a heves szex is. Az emlékezetvesztés néhány perc, vagy legkésőbb néhány óra múlva elmúlik, és nincs tartós hatása.

Javíthatja is az emlékezetet

Patkányokon legalábbis már sikerült bebizonyítani, hogy ha 14 napig napi egyszer szexelnek, fejlődik az agyuk. Azt egyelőre nem tudják, hogy a szeretkezés az emberekre is így hat-e, ám mindenki letesztelheti saját magán...

A szex lehiggaszt

Patkányokon és embereken is bebizonyították már a kutatók, hogy a szeretkezés csökkenti a feszültséget. Azok az emberek, akik nemrég szexeltek, jobban kezelik a stresszes helyzeteket, például a nyilvános beszédet. A szex a vérnyomást is csökkenti.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Visszatér a képernyőkre a százmilliók által kedvelt sorozat

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Veszekedésbe fulladt Olaf Scholz kínai látogatása

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

Sokkal nagyobb az esélye, hogy más gyerekét neveled tudtodon kívül, mint hinnéd!

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól

SZEX & MÁS

"A pasim szexi lányokat követ az Instagramon! Mit tegyek?"

SZEX & MÁS

„Kötözz meg, és nevezz jó fiúnak: 7 év után végre bevallattam a barátnőmnek, hogy mit szeretek az ágyban, szakított velem”

SZEX & MÁS

Hány éves vagy? Kiderült, mennyit kellene szexelned, hogy egészséges maradj!