TÜZELŐÁLLÁS

Na, erre mit lép Djokovics? Rendesen beszólt neki a politikus

Az ellenfelek helyett a csökönyössége győzi le Djokert? Hiába címvédő világsztár, oltások nélkül nem engedik be Ausztráliába a ranglista-vezető teniszezőt.
  • Szerző: Ripost

Novak Djokovics korábban egyenesen oltásellenesen nyilatkozott.

„Nem akarom, hogy bárki is erre kényszerítsen” – mondta még tavaly áprilisban, hozzátéve: valószínűleg akkor sem adatná be a vakcinát, ha kötelező lenne a versenyzéshez. Most kénytelen lesz?

Ultimátumot kapott Djokovics: vagy oltat, vagy nem utazhat

Ultimátumot kapott Djokovics: vagy oltat, vagy nem utazhat
Fotó: AFP

Eleinte fittyet hányt a higiéniai szabályokra akkor is, amikor az elmaradt tornák helyett saját meghívásos versenysorozatot (Adria Tour) szervezett, ahol közösen fociztak és buliztak is a teniszezők – mígnem a csoportos fertőzések miatt le nem kellett fújni az egészet. Akkor sok más játékos és stábtag mellett elkapta a kórt a kritikák kereszttüzébe került Djokovics és terhes felesége, Jelena is – emlékeztet a Bors.

Most egyelőre kérdéses, hogy a cél érdekében beadja-e a derekát a világranglista-vezető. Ha nem, nem utazhat Melbourne-be.

„Több mint valószínűtlen, hogy bárkit is beengedjünk az országba, aki nincs duplán beoltva. A sikerek vagy a Grand Slam-trófeák nem védenek meg senkit a vírustól”„oltogatta” éppen a szerb világelsőt is Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews.

A szeptemberi US Open-döntő elvesztése óta pihenő teniszező a minap visszalépett az Indian Wells-i tornától. Ami a januári Australian Opent illeti, vagy hamar beoltatja magát, vagy szurkol, hogy időben enyhítsenek a beutazási szabályokon.

Nem kötelező, de sokba kerülhet a hiánya

Válogatott focistáktól az NBA- és NHL-sztárok tucatjaiig sok sportoló ráfizet, ha oltatlansága miatt nem edzhet vagy játszhat. Többen a klubjuk csarnokába vagy edzőtáborába sem tehetik be a lábukat az óvintézkedések miatt, mások nem utazhatnak meccsre a társaikkal.

A vakcinára senkit sem kötelezhetnek, de a fizetésük egy részét levonják. Az olimpiai bajnok kosarasnak, Kyrie Irvingnek (Brooklyn Nets) például minden elmulasztott mérkőzés közel 120 millió forintnyi summába kerül, egész évben akár 4,7 milliárdot is ráfizethet. Az NHL-ben hokizó Tyler Bertuzzi (Detroit Red Wings) megússza szezononként 125 milliós mínusszal, ugyanakkor két csapat már kénytelen volt beoltatlansága miatt leváltania az edzőjét.

Kamukártyával trükközött

Vizsgálat indult a San Jose Sharks kanadai jégkorongozója, Evander Kane ellen, aki a gyanú szerint hamis oltási igazolvánnyal sértette meg az NHL koronavírus-protokollját. Ilyesmiért az Egyesült Államokban akár hat hónap börtön és 750 ezer dollár (234 millió forint) pénzbüntetés járhat.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?