TÜZELŐÁLLÁS

Messit hétfőig el kell passzolni? Már franciául tanul

Tönk szélére került a Barcelona, lépéskényszerbe kerültek a klubvezetők. 422 milliárd forintnyi adóssághegyből kéne faragni.
  • Szerző: Ripost

Hétfőn lehúzzák a rolót az európai topligák téli átigazolási piacán. A csődközelbe került FC Barcelona arra kényszerülhet, hogy addig pénzzé tegye egyik-másik sztárját, megszabadulva óriási fizetésük terhétől is. A legfájóbb, de egyben legokosabb húzásnak az tűnik, ha több mint húsz év után elengedik a hatszoros aranylabdás Lionel Messit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

Döbbenetes adóssághegyet görget maga előtt az FC Barcelona. A katalán futballklub tartozása összesen 1173 millió euró (422 milliárd forint). Ebből 730 millió eurót (263 milliárd forint) mihamarabb ki kéne egyenlíteni, 266 millió euró (96 milliárd forint) bankkölcsönt pedig június végéig. Ha nem sikerül, sajtóhírek – például a barcelonai El Mundo sportnapilap – szerint akár be is csukhatják a boltot, pontosabban a legendás stadionjukat, a Camp Nout. Ennek tudatában tán még azt is megbocsátanák a rajongók, ha még a téli átigazolási időszakból hátralévő napokban eladnák Messit.

A Barca-vezetők évek óta többet költöttek a bevételeiknél, a koronavírus-járvány okozta veszteségek csak tetézték a bajt. Most két módon húzhatják meg a nadrágszíjat: spórolniuk kell a fizetésekkel, és bevételt kell összekaparniuk focisták eladásából. Mindkettő vastagon érinti Messit. Az argentin világklasszis éves fizetése állítólag 66 millió euró (24 milliárd forint), ráadásul a nyáron lejáró szerződése miatt utoljára most kérhetnek pénzt a játékjogáért. A Paris Saint-Germain vevő is lenne rá, de korábban az Internazionalét és a Manchester Cityt is a kérői közé sorolták.

„Messi, a felesége és a gyerekeik franciául tanulnak. Így tennének, ha Manchesterbe tartanának?”

– hivatkozott egy meg nem nevezett „biztos forrására” a francia Canal+ sportriportere, Geoffroy Garétier.

Lógnak a játékosaik vételárával

Csak a korábban szerződtetett sztárjai vételárából 197 millió eurót (71 milliárd forint) nem fizetett még ki a Barca a volt klubjaiknak. Olyanokért is tartoznak, akiken azóta túladtak: Arturo Vidalért (Internazionale) a Bayern Münchennek, Arthurért (Juventus) a Grémiónak. A legnagyobb tételek:

Philippe Coutinho (Liverpool, 2018) 40 millió euró (14,4 milliárd forint);

Frenkie de Jong (Ajax, 2019) 48 millió euró (17,3 milliárd forint);

Miralem Pjanic (Juventus, 2020) 53 millió euró (19,1 milliárd forint).

Messin kívül a barcelonai „szupermarketben” árcédula kerülhet többek között Antoine Griezmannra, Ousmane Dembélére, Philippe Coutinhóra, Jordi Albára, Frenkie de Jongra és Marc-André ter Stegenre is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?