TÜZELŐÁLLÁS

Magyar siker a BL-döntős Tottenhamnél

Miközben a Tottenham története eddigi legnagyobb meccsére, a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőre készül, addig a jövőt is építi. Ebben egy magyar szakember, Szabó Attila is méretes szerepet vállal, ugyanis elemzőként a londoni sztárcsapat utánpótlás csapatainál dolgozik és tanul.
  • Szerző: Ripost

A napokban egy magyar szakembert díjazott a Tottenham labdarúgó-csapata. Szabó Attila a %%-nak elmondta, a londoni csapatnál tanul és dolgozik, és az eddigi eredményeit ismerték el.


 

"A képzés neve 'Elemzés és edzősködés'. Ezzel a díjjal a hozzáállásom és a tanulmányi eredményeimet értékelték, mennyire voltam professzionális ezen a területen. A pénzügyes hátterem miatt engem mindig is érdekeltek a labdarúgók képességeit és teljesítményeit mérő statisztikai adatok. Magyarországon ilyen iskolával nem találkoztam, amíg odahaza éltem, Angliában viszont igen, és jelentkeztem."

A képzés felét gyakorlatban, a másik felét pedig edzőkkel és tanárokkal a Tottenhamnél tölti.

"Volt olyan órám, amit a BL-döntőre készülő felnőtt csapat erőnléti edzőjével és elemzőivel töltöttünk. Egyikük elmesélte, hogy a Manchester United-Tottenham meccsen nyolcan dolgoztak. A szünetben 0-0-ra állt a mérkőzés, és az első félidőben összegyűlt adatok alapján taktikát módosítottak, és ennek köszönhetően a második játékrészben három gólt rúgott a Tottenham."

Attila utánpótlás szinten a Tottenham valamennyi játékosáról látja az adatokat, és ebben az ő munkája is benne van.

"A tanulmányaim mellett minden pénteken a Tottenhamnél vagyok, és az adminisztrációs dolgokban segítek. Belelátok az utánpótlás teljes munkájába, így az elemzésbe is. A felnőtt csapatnál még nem jártam, de az is benne van a pakliban. Ez a két év úgy telik el, hogy közben már dolgozhatok a klubnál, és erre jön egy harmadik év, ami egy főiskolai diploma. Ezt követően elvégzem a szakelemzőit, ami egy újabb, már egyetemi szintű diploma lesz."


A 39 éves szakember játékosként a BVSC tartalékcsapatáig jutott, és 2008-ban költözött Londonba.


"Akkor voltam BVSC tartalékcsapatának küszöbén, amikor Dárdai Pali a felnőtt együttesben szerepelt. Aztán alacsonyabb osztályokban játszottam, 2008-ban pedig Londonba költöztem. Az edzőképzésről szóló valamennyi papíromat Angliában szereztem, de engem mindig az elemzői munka érdekelt. Kilenc év kellett hozzá, hogy rátaláljak. Mindig arra vágytam, hogy professzionális közegben dolgozhassak, belelátni abba, hogy miként működik egy a Tottenhamhez hasonló profi klub."


A szombati, Liverpool elleni BL-döntőt a Tottenham új stadionjában szurkolja végig.

"Jó eséllyel 60 ezren leszünk majd, és remélem, kiszurkoljuk a győzelmet, a Tottenham történetének legnagyobb sikerét!"

Szabó Attila nem csak a Tottenham utánpótlás korú játékosairól tud mindent, de a kubai szivarokat is tökéletesen ismeri.

"Sosem voltam dohányos, de belecsöppentem a londoni szivarvilágba. Ez annyira megtetszett, hogy öt év alatt kubai szivar mestervizsgát tettem, és Londonban az egyik legismertebb hotel szivarboltját vezettem. Tavaly májusban búcsúztam el a Tottenham miatt..."

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így készíts hercegnőburgonyát!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?