TÜZELŐÁLLÁS

Körözi az Interpol, erre ő világrekordot állított fel a tévékamerák előtt

50 gyerekes, 60 éves focista játszott a nemzetközi kupameccsen. És még csak nem is ez a legmeredekebb a suriname-i Robin Hood sztorijában.
  • Szerző: Ripost

Suriname futballja eddig arról volt híres, hogy Ruud Gullittól Clarence Seedorfon át Virgil van Dijkig sok holland világsztár származik a félmilliós dél-amerikai országból. Mostantól övék egy világrekord is: a suriname-i Robin Hoodként kezelt, 60 éves és 198 napos korában pályára lépett Ronnie Brunswijk a legidősebb focista, aki valaha nemzetközi kupameccsen játszott – írja a Bors.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ronnie Brunswijk napjainkban – ha éppen nem focimezben rúgja a labdát

Ronnie Brunswijk napjainkban – ha éppen nem focimezben rúgja a labdát
Fotó: AFP

Jozef Joekoe vezetőedző az Inter Moengotapoe kezdőcsapatába állította a hondurasi Olimpia elleni CONCACAF-liga nyolcaddöntőjén.

Az 54. percben cserélte le „rutinos” csatárát – aki egyben az elődje a kispadon, a klub tulajdonosa és a stadion névadója. A 0-6-ra végződő kupameccsen 50 (!) gyermeke közül az egyik, Damien is játszott. Apja a lebőgés után az öltözőben osztogatott pénzt a focistáknak:

Brunswijkot 2005-ben öt évre eltiltották minden tisztségétől, mert pisztolyt rántott egy meccsen. Most csak a visszavágóra nem utazhat el, hiszen az Interpolnál nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene kábítószer-csempészés miatt. Hollandiában nyolc, Franciaországban tíz évre zárnák börtönbe.

Üzletemberként és politikusként sem kispályás: van aranybányája, tavaly óta ő az ország alelnöke, és az olykor tömegverekedésbe torkolló országgyűlés elnöke.

A hajdani holland gyarmaton, az 1975-ben függetlenedő Suriname-ban 1992-ig zűrzavaros volt a helyzet. Brunswijk a diktátor Dési Bouterse korábbi testőréből a katonai rezsimet megdöntő lázadók dzsungelkommandójának vezére lett.

Brunswijk 1986-ban, a lázadók vezéreként

Brunswijk 1986-ban, a lázadók vezéreként
Fotó: Getty Images

A gerillaháború során bankrablóként szerzett, illetve a hadseregtől elvett javakból is osztott a lakosságnak, így megalapozva a Robin Hood-imázsát.

Berágott a szövetség

A kupasorozatot szervező CONCACAF (az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja) fegyelmi eljárást indított a suriname-i klub ellen Ronnie Brunswijk röhejes szerepeltetése miatt.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a legjobb ünnepi köret!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?