TÜZELŐÁLLÁS

Feketén fizették Ronaldót? Titokzatos papír miatt áll a bál a futballvilágban

Szakadék szélén a Juventus, újabb kizárás fenyeget 15 évvel a másodosztályba száműzés után. A nyáron eligazolt Cristiano Ronaldo is középpontba került.
  • Szerző: Ripost

A Juventus vezetőinek ügyeskedése miatt akár hasonló büntetés is a levegőben lóg, mint a 2006-os Calciopoli-botrányban. Akkor bajnoki címe(ke)t utólag elveszítve, a másodosztályba kizárva kezdett új életet az „Öreg Hölgy”.

A koronavírus-járvány okozta több százmillió eurós veszteség, az elhibázott játékos- és edzőválasztások, és legutóbb Cristiano Ronaldo rossz ütemű távozása (a nyár végén Manchesterbe visszatért futballsztárt nem sikerült pótolni) hatására mára középcsapattá süllyedt a 2020-ig kilenc éven át egyeduralkodó Juventus. És a feketeleves még csak most jöhet! Marco Donzelli, a tőzsdeszabályozással foglalkozó szervezet elnöke szerint, ha bebizonyosodik a gyanú, „az egyéni felelősségre vonásnál nem állhatnak meg, a klubnak is bűnhődnie kell”.

A vizsgálat alapján Andrea Agnelli elnök, az aranylabdás focistából lett alelnök, Pavel Nedved és féltucatnyi más Juve-igazgató lehet sáros. A múlt heti razziát követő meghallgatások azt hivatottak kideríteni, hogy tőzsdén jegyzett cégként megtévesztették-e a befektetőiket. A vád szerint több klub évek óta „kreatív könyveléssel” kozmetikázza a mérlegét.

A 62 vizsgált átigazolásból 42 a Juventusé, amely becslések szerint mintegy 282 millió euróval (több mint 100 milliárd forint) gyarapodott ezáltal. Ilyen volt például Miralem Pjanic és Arthur Melo erősen túlárazott adásvétele a Barcelonába és vissza, a hasonló Joao Cancelo–Danilo „csere” a Manchester Cityvel, de például a Napoli új sztárja, Victor Osimhen megszerzése is a Lille-től. A machinációk lényege: az óriási bevétellel rögtön befoltozzák a költségvetés lyukait, a hasonló nagyságú kiadást viszont több évre bontva számolják el.

Maurizio Arrivabene vezérigazgató, Pavel Nedved alelnök és Andrea Agnelli elnök (balról jobbra)

Maurizio Arrivabene vezérigazgató, Pavel Nedved alelnök és Andrea Agnelli elnök (balról jobbra)
Fotó: AFP

„Mindvégig a vonatkozó törvények és előírások betartásával, a futballipar nemzetközi gyakorlatával és a piaci feltételekkel összhangban jártunk el”

– reagált a vádakra a Juventus, míg Nedved hozzátette: a botrány időzítése a szezon közepette felér egy támadással a klub ellen, miután az évek óta nyilvános adásvételek miatt eddig senki sem fejezte ki az aggályait.

Csakhogy azóta egy lehallgatott telefonbeszélgetés miatt egyre nagyobb a kulimász. Federico Cherubini ügyvezetőnek Cesare Gabasio klubjogász „egy bizonyos iratról” beszélt, amelynek „elméletileg nem lenne szabad léteznie”. A feltételezés szerint ez titkos részleteket tartalmazhat Cristiano Ronaldo korábbi hivatalos torinói szerződésén kívül.

A fenti ügyekkel kapcsolatban a futballvilág legnagyobb hatalmú játékosügynökei – Jorge Mendez és Mino Raiola – is megüthetik a bokájukat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?