TÜZELŐÁLLÁS

Jaj a magyar fociklubok ostoba tulajdonosainak: bekeményít az MLSZ

Új korszak kezdődik: kiborította a bilit Csányi Sándor elnök. Odacsördítenek a felelőtlen vezetőknek.
  • Szerző: vav

Az előzetesen ismertetett napirendi pontok alapján kevés izgalmat ígért a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) éves közgyűlése. Csányi Sándor mégis maradandót alkotott az évértékelő beszédében. Az elnök kiemelte, hogy a sportág hazai háttere biztos, a küszöbön álló új korszak már nem elsősorban a fejlesztésről, hanem az előrelépésről és a magyar csapatok jobb szerepléséről szólhat. Viszont szokatlanul kemény szavakkal illette azokat a klubvezetőket, akik felelőtlenül gazdálkodnak és rossz átigazolási politikát folytatnak.

 

"2016/2017-ben a hazai tehetségek játékperc-aránya még tíz százalék volt. A fiatalszabály kivezetésével mára négy százalék alá került. Úgy tűnik, hogy amikor a klubok szuverenitását és érdekeit is figyelembe vesszük, akkor a klubok részéről a magyar egyetemes érdeke vagy a válogatott nincs annyira szem előtt"

- idézte a csakfoci.hu Csányit, aki azt is nehezményezi, hogy az egyre gyarapodó légióskontingens miatt 75-ről 70 százalék alá csökkent a hazai játékosok játékperceinek aránya.

"A klubok gazdálkodásában jelentős javulás következett be 2010 és 2016 között, rendezték az adósságaikat, de azzal szembesültünk ebben az évben, hogy

jónéhány NB I-es és NB II-es klub gazdálkodása nem megfelelő és veszélyzónába került

- mondta az MLSZ-elnök.

 

"Elhatároztuk, hogy

2020-tól bevezetjük és alkalmazzuk itthon is az UEFA pénzügyi fair play szabályait

– aki nem megfelelően gazdálkodik, azt kizárjuk az átigazolásokból, az Európában megszokott szabályozás szerint."

Csányi azt is kilátásba helyezte, hogy limitálnák a játékoskeretek létszámát.

"Most nézzék meg, mi történik Magyarországon! Nem is tudom, hogyan fogalmazzak, és

nem akarok megbántani senkit, de mintha ostobák lennének a klub tulajdonosai.

 

Van 504 igazolt játékos a keretekben, csapatonként 42. Ebből az 504-ből 223 egyetlen percet sem játszott az elmúlt szezonban.

Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy egy ilyen kerettel dolgozzon az edző, a klub, amikor pénzügyi gondok vannak? Ez elfogadhatatlan!

Ha ez magától nem jut eszébe a kluboknak – és tisztelettel elnézést kérek a kivételektől, akik pluszban vannak és megfelelően gazdálkodnak -, akkor nekünk kell tennünk valamit, korlátozni fogjuk a keretek létszámát.

 

Ez így nem mehet tovább, dobjuk ki a pénzt az ablakon. Akkor inkább menjen el az egész küldöttgyűlés mulatni, az is többet érne… és ennek a pénznek a nagy részét a külföldiek viszik haza

- emelte ki a szövetség vezetője, majd így folytatta:

"Van egy rossz beidegződés, amit sokszor hallok, hogy 'az edzők dolgába nem lehet beleszólni'. Mi az, hogy nem lehet beleszólni? Hát kinek a pénzét költik? Nincs következmény.

Én ezt már-már a hűtlen gazdálkodás kategóriájába sorolnám.

Átlagban 28 éves külföldi játékosokat hozunk ide. 28 éveseket! Fel tudnám sorolni a csapatokat… eközben a Salzburg vagy az Ajax 22-23 éveseket. Itt 28 éveseket, nagy pénzekért, aztán nem is játszanak. És ez nyilvánvalóan nem segíti a magyar válogatottat sem

– tette hozzá Csányi Sándor.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?