TÜZELŐÁLLÁS

Óriási botrány az Eb-döntő után, rasszista angolok miatt nyomoz a rendőrség

Velünk példát statuált az UEFA, de vajon mit lép majd erre? Saját színesbőrű focistáikat szidalmazták angol „szurkolók” ordenáré módon.
  • Szerző: Ripost

Nem „csak” a Londont csatatérré változtató verekedések, dobálózások bizonyítják, milyen rosszul viselte az Eb-döntőn Olaszországtól elszenvedett vereséget az angol szurkolók egy része.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotónk illusztráció

Fotónk illusztráció
Fotó: AFP

A Scotland Yard rasszista reakciók miatt is vizsgálatot indított a szigetországiak számára nagy csalódást hozó meccs után.

A rendes játékidő, majd hosszabbítás (1-1) utáni tizenegyespárbajban a hazaiak részéről Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka is hibázott. A színesbőrű játékosok a helyszínen is, de elsősorban az internetes felületeken rasszisták céltáblájává váltak.

Helyszíni beszámolók szerint a drukkerek egy része korábban fújolt, amikor a focisták a kezdés előtt letérdelve tiltakoztak a rasszizmus ellen.

Egy szintén színesbőrű néző a Twitteren köszönte meg mindazoknak, akik megvédték a lelátón rátámadó rasszistáktól:

A brit miniszterelnök és a londoni polgármester mellett a Vilmos herceg elnökölte Angol Futballszövetség (FA) is közleményben ítélte el a „visszataszító” fajgyűlölő reakciókat, a lehető legszigorúbb büntetést követelve a tetteseknek.

Kérdés, hogy mit lép az ügyben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amely éppen a minap 100 ezer euróra (35,5 millió forint) és három zárt kapus UEFA-rendezésű mérkőzésre – a harmadikat két évre felfüggesztve – büntette a magyar szövetséget, mert a kontinenstorna budapesti és müncheni találkozóin, illetve az utcákon magyar szurkolók diszkriminatív módon viselkedtek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?