TÜZELŐÁLLÁS

Emelték a jutalmat, ennyit ér az olimpiai aranyérem a magyaroknak

Az eddigi 35 millió forint helyett nettó 50 millió forintos jutalomban részesül mindegyik magyar sportoló, aki aranyérmet nyer a július 23-án kezdődő tokiói olimpián. 
  • Szerző: Ripost

A magyar kormány megemelte a kimagasló sporteredményekért járó állami jutalmak összegét, így az olimpiai aranyéremért az eddigi 35 helyett már 50 millió forint jár. Az ötkarikás játékokon szerzett ezüstéremért 35,7 millió, a bronzért pedig 28,5 millió forintot kapnak a sportolók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hosszú Katinka aranyesélyesként szerepel Tokióban

Hosszú Katinka aranyesélyesként szerepel Tokióban
Fotó: Nemzeti Sport

A paralimpikonoknál, továbbá a Nemzetközi Világjátékok Szövetsége és a Nemzetközi Sakkszövetség által szervezett eseményeken a magyar érmesek 17,5, 12,5 és 10 millió forintban részesülnek.

További változás, hogy ezúttal nem tesznek különbséget az egyéni és a csapatsportágakban szerzett érmek között. Ez azt jelenti, hogy például a vízilabda válogatott játékosai egyenként ugyanannyit kapnának győzelmük esetén, mint mondjuk egy úszó az aranyérme után.

A Gracenote Sports adatszolgáltató és elemző cég ezúttal is elkészítette az előrejelzését az érmek kapcsán. A 2016-os riói játékok előtt telibe találta a legjobb három nemzet sorrendjét, az első tíz közül pedig nyolcat helyesen tippelt meg. A Gracenote Magyarországot a 12. helyre várja a tokiói éremtáblázaton 23 medállal (6 arany, 7 ezüst, 10 bronz eloszlásban), és felsorolja azon nemzetek között, amelyek a legtöbbet javítanak majd a riói teljesítményükhöz képest.

Versenyzői pénzjutalom a tokiói olimpián:

1. helyezés: 50 millió forint

2. helyezés: 35,7 millió forint

3. helyezés: 28,5 millió forint

4. helyezés: 21,5 millió forint

5. helyezés: 14,3 millió forint

6. helyezés: 11,4 millió forint

7. helyezés: 5,7 millió forint

8. helyezés: 2,8 millió forint

Kozák Danuta a legjobban jutalmazott magyar olimpikon

Jelenleg az ötszörös olimpiai bajnok és egyszeres ezüstérmes kajakozó, Kozák Danuta minden idők legjobban jutalmazott magyar ötkarikás sportolója. A 34 éves klasszist 168,7 millió forinttal honorálták a hat érme és a helyezései miatt, amelyeket három olimpián, Pekingben, Londonban és Rióban szerzett. Kozák Tokióban is indul, tervei szerint három számban áll rajthoz.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka áll a második helyen az örökranglistán, a 32 éves úszónő eddig 153,4 millió forint jutalomnál jár. Habár Cseh László nem nyert aranyérmet az olimpiákon, a négy második és két harmadik helyével 126,6 millió forintot úszott össze.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?