TÜZELŐÁLLÁS

Tokiói különlegességek, hat hónap múlva rajtol az olimpia

Hat hónap múlva, július 24-én megkezdődik a tokiói olimpia.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Gracenote előrejelzése szerint a magyar sportolók 21 érmet – 7-7 aranyat, ezüstöt és bronzot – nyernek a júliusban kezdődő tokiói olimpián, ezzel pedig az éremtábla 13. helyén végeznének. Érdemes komolyan venni a jóslatot, ugyanis a Gracenote három évvel ezelőtt, a Rio de Janeiró-i olimpia előtt helyesen tippelte meg a legjobb három nemzet sorrendjét, az első tíz közül pedig nyolcat eltalált. Sőt, a 2018-as phjongcshangi téli játékok előtt is sikerrel jósolta meg az első négy sorrendjét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Leleplezték az ágyakat Fotó: AFP

Origami ágyak

A sportolók kartonpapírból készült ágyakban fognak aludni. A kezdeményezés célja a környezetvédelem. A kartont az olimpia után papírként, a matrac egyes részeit pedig műanyagként hasznosítják újra. Az olimpiai falu 21 apartman blokkjában összesen 18 ezer „origami ágyat” helyeznek el. Az érmektől a dobogóig szinte minden újrahasznosított anyagokból készül, a helyszínek zöme pedig ideiglenes vagy már korábban létrehozott létesítmény lesz.

Kammerer: Hetedik!

Ha sikerrel veszi az előzetes futamokat, akkor Kammerer Zoltán a hetedik olimpiáján vehet részt. A 41 éves, háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó kőkeményen készül arra, hogy ismét hajóba üljön az ötkarikás játékokon. „Az első szereplésem idején még csak 18 voltam. Rutinosabb lettem, de úgy érzem, hogy a motivációm cseppet sem kopott” – mondta korábban Kammerer, aki az 1996-os atlantai olimpián szerepelt először.

Fotó: MOB

A NUBU készíti a formaruhákat

A NUBU divatcég formaruháit viselik a magyar olimpikonok és paralimpikonok a jövő évi, tokiói játékokon. A győztes Nubu képviselői beszédükben hangsúlyozták, a magyar identitás, a márka megjelenése és a rendező Japán iránti tisztelet volt a tervezőmunka során a három fő szempont. A kimonós jegyeket is felvonultató ruhadarabok a fenntarthatóság jegyében biopamutból és újrahasznosítható anyagokból készültek.

10 magyar arany 1964-ben

Az előző tokiói olimpián, 1964-ben 17 sportágban 182 sportoló képviselte Magyarországot. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót Kulcsár Gergely atléta vitte. A magyar csapat tagjai összesen 22 érmet – 10 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzérmet – szereztek. A legeredményesebb versenyzőnk, Rejtő Ildikó tőrvívó két aranyérmet nyert.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?