KIAJOBB

Tömegek lepik el ma délután a 14 fokos Lupa-tavat

Rasovszky Kristóf 5 kilométeren a szám címvédőjeként és világbajnokaként egyértelműen éremesélyes a nyíltvízi úszók mai versenyén a Lupa-tavon.
  • Szerző: Ripost

A Duna Aréna szinkronúszó és műugró versenyei után ma délután a Lupa-tavon megkezdődik a vizes Európa-bajnokság programja. A nyíltvízi úszók 5 km-es távján a nők mezőnyében Szimcsák Mirának és Vas Lucának szurkolhatunk, míg a férfiaknál Székelyi Dániel, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf indul. Utóbbi komoly győzelmi eséllyel a méretes mezőnyben. A futam szerdán 14:30-kor rajtol.

Rasovszky Kristóf győzelmi esélyekkel indul 5 km-en

Rasovszky Kristóf győzelmi esélyekkel indul 5 km-en
Fotó: Nemzeti Sport

Rasovszky két számban indul

Az első hét legnagyobb magyar esélyese a Balaton Úszó Klub veszprémi klasszisa, Rasovszky Kristóf a vizes Eb-n. A 24 éves sztár a 2018-as glasgow-i Eb-n 5 és 25 km-en arany-, 10 km-en pedig ezüstérmet nyert. A legrövidebb távon világbajnok klasszis úgy fogalmazott, a Lupa-tó abból a szempontból nem lesz ismeretlen a magyar úszók számára, hogy 2019-ben már rendeztek ott egy tesztversenyt. Rasovszky szerint az Eb fontos állomása a tokiói olimpiai felkészülésnek, kifejezetten jó formában érzi magát, és mindkét számában, 5 és 10 km-en is szeretne dobogóra állni.

Történelmi eredmény

A legtöbb nyíltvízi úszónak nem fog „ízleni” a Lupa-tó vízhőmérséklete, hiszen néhány napja még alig érte el a minimumnak tekintett 16 fokos hőmérsékletet. Rasovszky kivétel, ő kifejezetten szereti a hideg vizet.

„Egész testes speciális dresszben indulunk, és én jobban szeretek hideg vízben úszni” – mondta az Eb előtt Rasovszky. „Néhány napja még 14 fokos volt a víz az eddigi hűvösebb tavasz miatt.”

Az előző Eb-n, három éve nem a medencés úszók, hanem a nyíltvizesek közül került ki a magyar delegáció legeredményesebbje: akkor Rasovszky Kristóf két arany- és egy ezüstérmével Eb-történelmet írt, hiszen férfiversenyző korábban sohasem tudott dobogón végezni mindhárom egyéni számban. Ma megvédené a címét.

Egyértelmű esély

Gellért Gábor szövetségi kapitány a medencés edzésidők alapján jó eredményekre számít, úgy véli, Rasovszky Kristóf 5 kilométeren a szám címvédőjeként és világbajnokaként egyértelműen éremesélyes, mint ahogy 10 kilométeren is. A helyszínről, azaz a Lupa-tóról Gellért Gábor azt mondta, egy végtelenül egyszerű, könnyen belátható és beúszható pályáról van szó, és még a szerdára várható rosszabb időjárás sem zavarhatja majd meg a mezőnyt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?