SPORT

Acélból készült a pólósok tokiói otthona

Lesd meg, hol születhetnek a legnagyobb magyar sikerek az olimpián!
címkék:
  • Szerző: SK

Ha minden jól megy, július 23-tól augusztus 8-ig egy év csúszással megrendezik Tokióban a nyári olimpiát. A játékokkal kapcsolatban egyelőre több kérdés is megválaszolatlan, az azonban biztos, hogy a csarnokok, stadionok, pályák készen állnak, s várnak a versenyzőkre. Összeállításunkban a magyar szempontból legfontosabb helyszíneket mutatjuk be.

Olimpiai stadion

Az Olimpiai Stadion a torna központi helyszíne, itt rendezik a tervezett nyitó- és záró eseményt, s itt fog égni az olimpiai láng is. Emellett az atlétikai versenyeknek ad otthont a 68 ezer néző befogadására alkalmas aréna. A stadion már az 1964-es tokiói olimpián is a játékok főszereplője volt, de a mostani viadalra átépítették, felújították. Az arénában a sportesemények mellett koncerteket rendeztek még a járvány előtt.

Itt lesz a megnyitó is
Fotó: Getty Images

 

Kajak


A Sea Forest Waterway Tokió belvárosához közel a kajak-kenu és az evezős versenyeknek ad otthont. Könnyen elképzelhető, hogy itt hangzik el majd legtöbbször a magyar himnusz, mivel a magyar kajakoslányok minden számban esélyesként indulnak. Ezeket a versenyeket 12 800 szurkoló izgulhatja végig élőben, az eveződöntőkre ennél is többen, 16 ezren érkezhetnek.

Impozáns környezet
Fotó: Getty Images

 

Kézilabda

A Yoyogi Nemzeti Stadion 1964-ben a kosárlabdának és a vizes sportnak adott otthont, mostanra azonban stílusváltáson esett át. Az egyik legnépszerűbb csapatsportág, a kézilabda meccsei lesznek itt. Az aréna híres a felfüggesztett tetőszerkezetéről, és már számos nemzetközi tornán, világbajnokságon szolgált tökéletes helyszínként. Mi a magyar női válogatott meccseit figyeljük majd innen különös figyelemmel.

Itt játszik a női válogatott
Fotó: Getty Images

 

Úszás

Hosszú Katinka és társai ha minden jól megy 15 ezer néző előtt versenyeznek az Aquatic Centerben. A monumentális építményt csak tavaly októberben adták át, hét hónappal az eredetileg kiírt időpont után. Nem kellett kapkodniuk, mivel tavaly nyáron elmaradt a viadal. A versenyzők szerint kényelmes az úszás, mivel a medence három méter mély, és a tesztviadalokról eddig kizárólag pozitív visszajelzések érkeztek.

Hosszú Katinka törzshelye
Fotó: Getty Images

Vízilabda

Két csapat is képviseli a magyar színeket a vízilabdában, ahogy azt megszokhattuk, a fiúk és a lányok is kijutottak a tornára, sőt, egyaránt éremért harcolnak. Ezért is lesz számunkra kiemelkedő két hét a Tatsumi központban. Az 1993-ban átadott létesítményben jó esetben közel ötezer ember szurkolhat. Az épület nagyrészt acélvasalatból készül, kivéve a tetőt, amely acélcső tér-rácsos szerkezet. Számos helyszínhez hasonlóan itt is rendeztek már tesztversenyeket és eddig nem érkezett panasz. Magyar delegáció is megtekintette már az arénát.

Acélcsarnok
Fotó: Getty Images

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?