OLDALVONAL

Orosz Pál: „Büszke lenne édesapám a Fradira”

A Ferencváros megvédte bajnoki címét a labdarúgó NB I-ben, és 15 év után csoportkörös volt a nemzetközi porondon.
  • Szerző: GG

A zöld-fehérek sikereinek egyik főszereplője Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, aki éveken át beszélt arról, hogy csoportkörös lehet a Ferencváros. Tavaly végre összejött a siker, és idén is erre készül a csapat.

: Édesapja, Orosz Pál a Fradi legendás játékosa volt. Mit szólna a csapat jelenlegi formájához, sikereihez?
Orosz Pál: „Az egész mostani közegre büszke lenne édesapám, ha ezt láthatná. Ő szívvel-lélekkel fradista volt, engem is azzá nevelt. Úgy nőttem fel, hogy a Ferencváros volt a minden, de apu finoman szólva nem szorgalmazta, hogy én profi szinten focizzak, mert meg akart védeni engem az akkori politikai rendszerben az őt ért támadásoktól.”

Orosz Pál édesapja játékosként 15 szezonon keresztül szolgálta a Fradit
Fotó: MTI

: És ön mennyire szorgalmazza, hogy a fia itt játsszon?
O. P.: „Marci szintén hosszú ideje a Fradi-család tagja, az előző évadban a klub U19-es együttesében játszott, mostantól a Fradi NB3-as csapatának játékosa, rajta múlik, hogy meddig jut majd el. Emellett felsőoktatási intézményben tanul.”

: A felnőttcsapat idén sorozatban másodszor lett bajnok. Kinek, minek köszönhető elsősorban a siker?
O. P.: „Szerhij Rebrov érkezésével egy másfajta rendszer alakult ki a klubnál, ő egy rendszerben, csapatban gondolkodó szakember, nagy szerepe van a munkájának abban, hogy idáig jutottunk. Azonban ugyanúgy szerepe van a sikerekben Kubatov Gábornak (az FTC elnöke), a játékosoknak, a szakmai stábnak, a fantasztikus szurkolótáborunknak, a pályamunkásoknak, a takarítónőknek, az irodai dolgozóknak. A Fradi eredményessége egy közös munka, ez az egység a titok.”

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a bajnoki trófeával
Fotó: Ripost


: Ez idén is csoportkört érhet? Lehet ilyet ígérni?
O. P.: „A szurkolók évekig „csoportkör-Palinak” neveztek, mert mindig arról beszéltem, hogy el fogjuk érni ezt a színtet. A sok befektetett közös munka visszaigazolása, hogy összejött az Európa-liga főtábla. A Fradinál mindig magasra kell célozni és ezután is ezt fogjuk tenni.”

: A szurkolók azonban a BL-ről is beszélnek. Van rá esély?
O. P.: „Természetesen mindig a BL-csoportkör a cél, de azért kell tudni, hogy hol a helyünk. Jelen pillanatban a Ferencváros ezzel a financiális és szakmai háttérrel egy klasszikus Európa-liga-csoportkörös klub. A BL-ben teljesen más anyagi lehetőségekkel rendelkező együttesek vannak, de az előző évados Európa-liga riválisaink is előttünk jártak ebben.”

: Erősítések lesznek az új szezonra?
O. P.: „A nyáron nem várható nagy mozgás a keretben, amely minden évben egyre csábítóbb a külföldi játékosok számára, az eredmények mellett a hazai labdarúgás kiváló infrastruktúrája miatt is. Azzal is erősödünk, ha az alapembereket megtartjuk, de természetesen erősíteni is fogunk.”

A Fradi idén megvédte a bajnoki címét
Fotó: Nemzeti Sport

: Ha már erősítés. Pénztől függetlenül ki az az egyetlen focista, akit most szíve szerint leigazolna a klubhoz:
O. P: „A fiatal Zlatan Ibrahimovicot. Ő egy olyan karakter, olyan a pályán mutatott játéka, az egész habitusa, ami szerintem remekül illeszkedne a Ferencvárosba.”

: És ha Ön akár csak percekre beállhatna, kinek a posztján focizna leginkább?
O. P.: Nem álmodozom ilyenről. Minden játékos jó helyen van, és én is olyan helyen vagyok, ahol tehetek a Fradiért.

És ezeket olvastad már?