OLDALVONAL

Váratlan érkezők, ők lehetnek a magyar kéziválogatott sztárjai

Októberben lettek magyar állampolgárok, januárban már a magyar csapatban játszhatnak a vébén.
  • Szerző: SK

Spanyol játékost igazolt a spanyol vezetésű magyar férfi kézilabda-válogatott. Chema Rodriguez szövetségi edző sokat tett azért, hogy honfitársa, Rodriguez Alvarez Pedro a magyar válogatottal készülhessen. A tréner és a válogatott csapatvezetője, Nagy László győzködte ugyanis a szélsőt, hogy minket válasszon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rodriguez négy éve játszik Magyarországon
Fotó: Nemzeti Sport

„Chema és Nagy László is ismer engem, érdekesnek találtam, hogy egy fiatal átlagéletkorú magyar csapatnak részese lehessek. Ráadásul 2022-ben Magyarország rendezi az Eb-t, ez is csábító volt” – mondta a spanyol Marca című lapnak Rodriguez.
A kézis 2016-ban érkezett Szegedre, ahonnan 2019-ben Balatonfüredre igazolt.
A honosítás fontos szabálya, hogy a játékos három éven belül nem szerepelhet két különböző nemzeti csapatban. Rodriguez egy felkészülési tornán mutatkozott be a spanyol csapatban, ahol azonban hosszútávon nem számítottak rá. A magyar állampolgárságot idén októberben kapta meg,
„Sok éven át küzdöttem azért, hogy bekerüljek a spanyol válogatottba, majd teljesült az álmom. Most ismét szerencsés helyzetben vagyok, és ezt Magyarországgal megismételhetem. Ez kiváltság, mert sokaknak egy gárdával sem jön össze, két válogatottban játszani végképp keveseknek adatik meg”
véli Rodriguez, aki előbb Gulyás István bő keretébe került be, majd a szűkített, 21 fős névsorban is ott van. Mivel jobbszélsőként csak ő, és a tatabányai Hornyák Péter van a listán, szinte biztos, hogy a mindketten utaznak Egyiptomba.

Nem csak Rodriguez lehet honosított segítség a magyar válogatottban a vébén. Ott van a 21 fős keretben a spanyol játékos balatonfüredi csapattársa, a horvát származású Topic Petar is. Neki nagy riválisokat kell megelőznie a rangsorban, mivel Bánhidi Bence posztja legjobbja itthon, de Rosta Miklós és Sipos Adrián is bizonyított már.

Topic (jobbra) a védőfalban is hasznos lehet, Fotó: MTI

A gárda január 8-án Győrben Szlovákia ellen játszik felkészülési meccset, majd egy hétre rá kezdi a csoportját a vébén. Németország, Uruguay és a Zöld-foki szigetek ellen az első három hely ér továbbjutást a középdöntőben.

 

És ezeket olvastad már?