OLDALVONAL

Vakcina kell a szurkolóknak? A foci-Eb budapesti meccsein is feltétel lehet a védőoltás

Jegyet, oltási igazolást felmutatni? Egyelőre képlékeny, milyen eljárásrend mellett dönt az UEFA a jövő nyári Európa-bajnokságon.
  • Szerző: Ripost

Egyelőre csak körvonalazódik, mikor és milyen oltóanyaggal védekezhetünk a koronavírussal szemben. A nyári nagy sporteseményekig – többek között a labdarúgó Európa-bajnokságig – még sok minden változhat. A szervezők akár a résztvevőktől, sőt a szurkolóktól is elvárhatják, hogy be legyenek oltva a nyavalya ellen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció: Shutterstock

A jelenlegi járványhelyzetben nagyon is indokolt problémát járt körül a Metaratings. Eszerint elképzelhető, hogy az egy év csúszás után, jövő nyáron megrendezésre kerülő labdarúgó-Eb szervezői a részvétel feltételéül írhatják elő a koronavírus elleni vakcinát. Első körben nyilván a résztvevők – a sportolók és a stábtagok – számára lehet kötelező az oltással járó védettség, de a szurkolókra is könnyen kiterjeszthetik a kört.

A fogadási és sporthírekkel foglalkozó orosz portál hangsúlyozza: egyelőre nincs és nem is lehet pontos forgatókönyv a világjárvány miatt jövő nyárra halasztott Eb megrendezésének biztonsági előírásairól. A különböző vakcinák hatásán, a felhasználásuk tapasztalatain múlhat az is, hogy a nézőket egyáltalán beengedhetik-e a stadionok lelátóira, és ha igen, milyen feltételekkel. Ezek az ősszel már megismert korlátozásoktól – például a kisebb létszámtól, a kötelező távolságtartástól – akár addig terjedhetnek, hogy csak a vírus ellen beoltott drukkereket léphetnek be a meccsekre.

„Az UEFA szorosan együttműködik a helyi hatóságokkal, hogy mindenkinek egészségesen és biztonságos környezetben biztosítsa a részvételt az Euro 2020-on (a halasztás dacára hivatalosan ez a neve – a szerző). A 'Vissza a játékhoz' protokollunk rendszeresen frissül, és a még megoldásra váró problémákkal is foglalkozik. Így például az Eb-résztvevő játékosok és a válogatottak többi tagjának esetleg kötelező COVID-19 elleni oltására is. Erről azonban még nem döntöttünk”

– válaszolt a Metaratings kérdésére az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).

A telt házas Puskás Aréna a tavalyi nyitómeccsén
Fotó: Szabolcs László / Ripost

A 2021. június 11. és július 11. közötti Eb-n a magyar labdarúgó-válogatott a címvédő Portugáliát, majd a világbajnok Franciaországot fogadja a budapesti Puskás Arénában, ahol ezen kívül a portugál-francia csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek – remélhetőleg telt ház előtt.

Besegíthet a NOB az olimpián

A járvány miatt a 2020-as tokiói olimpiát is jövő nyárra (július 23.-augusztus 8.) halasztották. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach nemrég elmondta: akár a szervezete is hozzájárulna ahhoz, hogy a Japánba utazó sportolókat és a többi résztvevőt beoltsák valamely koronavírus elleni vakcinával. Abban pedig biztos, hogy nézők előtt rendezhetik a világ legnagyobb sporteseményét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?