OLDALVONAL

Tíz érdekesség, tudtad ezeket Király Gáborról?

Igazi példakép mindenkinek. Autótól az időhúzásig, meglepő dolgok a napokban visszavonult 43 esztendős legendáról.
  • Szerző: mv

Huszonhat év profi pályafutás után visszavonul Király Gábor, a magyar futball élő legendája. A magyar labdarúgó-válogatott rekorderét szerte a világon búcsúztatják, szürke mackóalsójával mindenki kedvence lett. Összeállításunkban olyan érdekességeket mutatunk be Királyról, melyeket nem biztos, hogy mindenki ismert.

 

1. Imádja a kocsiját


Ahogy a Haladás focicsapatához, az autókhoz is hű a legendás focista. Király még 2000-ben, Berlinben vett magának egy Mini Morris kocsit, azóta ha csak teheti, ennek a kocsinak a volánja mögé ül.
"Persze ez nem családi autó, a feleségemmel és a gyerekekkel nem ezzel közlekedünk, a közös túrákhoz van másik autónk" - mondta korábban Király a vezetéséről.


A Minijének karosszériáján egyébként Jon Bon Jovi látható, az amerikai rockzenész a kapus kedvenc előadója, többször is látta már élőben.

 

2. Iskolás szerelemből házasság lett

Az általános iskola elvégzése után egy szombathelyi szakközépiskolában tanult, mint dísznövénykertész. 1993 januárjában itt ismerte meg Zsanettet, aki később a felesége lett. A huszonhat év alatt sosem szakadtak el egymástól, felesége követte őt Németország és Angliába is, illetve 2015-ben együtt költöztek haza Szombathelyre.

Két gyermekük született, Viktória ma már 18, Mátyás pedig 15 éves. Zsanett egyébként a munkában is segíti a visszavonuló kapust, a szombathelyi Királysport gazdasági vezetője. 

 

3. Nézőként nem a foci a legfontosabb

Érdekesség, hogy Király a napi edzések után nem feltétlen néz labdarúgást a tévében. Erről akkor beszélt, amikor a magyar válogatottal az akkor világbajnoki ezüstérmes hollandok elleni Eb-selejtezőkre készült. Király akkor többek között elmondta, tisztában van vele, hogy Arjen Robben az ellenfél legjobbja, de szó sincs arról, hogy a rivális minden mozdulatával tisztában lenne. Persze a kapusedzővel a meccsek előtt mindig alaposan kielemezte az aktuális ellenfelet.

 

4. Babonából nem vágatta le a haját

Király Gábor sokszor bizonyította, hisz a babonákban. A szürke mackóalsójához is emiatt ragaszkodott nagyon évtizedekig, s egy ízben a haját is növesztette a siker érdekében.

A korán kopaszodó kapus 2011-ben az 1860 Münchennel a kiesés ellen harcolt, amikor úgy döntött, elkezdi növeszteni a haját.
"Húsz éve nem volt ilyen hosszú. Most szerencsére jól megy a játék, a hajam pedig addig növesztem, míg meg nem szakad a remek sorozatunk" - mondta akkor a játékos, aki végül a 9. helyen zárt a müncheniekkel.

 

5. Az ötödik családtag

2015-ben fontos változás állt be a Király-család életében. 18 év után hazaköltözött a família Szombathelyre, s rögtön öttagú lett a család.

Megérkezett ugyanis Leon, az akkor újszülött afrikai oroszlánkutya.
"Régóta szeretett volna kutyát a család.  De amíg külföldön éltünk, nem éreztük úgy, hogy felelős állattartók lehetünk, hisz sokat költözködtünk. Most végre megállapodtunk, úgyhogy jöhetett a négylábú" - fogalmazott akkor Király, aki azóta is sokszor játszik a házi kedvenccel.


6. Édesapja is híres focista volt

Királyt sokáig „kiskirálynak” nevezték Szombathelyen, mivel édesapja is híres labdarúgó volt a városban. A 66 esztendős Király Ferenc 1970 és 84 között 260 meccsen 30 gólt szerzett a Haladásban, s a zöld-fehérekkel 1975-ben kupadöntőt is játszott a az apuka.

Õ fiával ellentétben nem kapus, hanem középpályás volt. Legjobb NB I-es helyezése 5. volt.

 

7. Megelőzte a Fekete Párducot

A kapus példaképe az Aranycsapat legendás hálóőre, Grosics Gyula volt. Király őt is előzte meg a válogatottsági örökrangsorban, végül 107 szerepléssel zárta le karrierjét a 2016-os Eb után.

 

8. Imádja az amerikaifutballt

A kapus nagy rajongója a Cincinatti Bengals NFL-ben szereplő amerikaifutball-csapatnak. Olyannyira, hogy a vasárnap esti mérkőzések alatt a a közvetítő Sport Televízió riportereinek is szokott kérdéseket küldeni.

 

9. Manchesterbe vágyik a legkisebb Király

Gábor fia, Király Mátyás Angliában kezdett el védeni, most pedig édesapja klubjában szerepel.

A legenda elárulta, nem erőltette rá akaratát gyermekére, Matyi döntött egyedül a klubváltásnál. A most 15 éves fiúnak édesapjához hasonlóan határozott céljai vannak a jövőt illetően.
- Egyszer én is szeretnék a Haladásban játszani, mint a papa és apa, utána a nagy álmom a Manchester United.

 

10. Dárdai a jóbarát

Király Gábor és Dárdai Pál hét évig focizott együtt a Herthában és a válogatottban is csapattársak volta. Később Dárdai szövetségi kapitány lett, akkor hangzott el ez a párbeszéd.

A románok elleni 1-1-re végződött bukaresti 2014-es Eb-selejtező utolsó perceiben trükkös időhúzást hozott össze Dárdai Pál és Király Gábor az oldalvonal mellett. Dárdai akkor szövetségi kapitányként tevékenykedett, és mindenki azt hitte, hogy komoly taktikai utasításokat a kapusnak, aki éppen egy szabadrúgást végzett el.

- Mi van Gabi?

- Hát tudod, Pali az van.

- Ja az?! Akkor már tudom.

- És most mi legyen?

- Nekem mindegy de csináljuk végig.

- Oké, csináljuk végig!

- Na, lassan rúgjad, Gabikám!

- Jól van, rúgom, Palikám!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi halászlé receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?