OLDALVONAL

Szalai Ádám a pénz helyett a válogatottat választotta

Százmilliókról mondott le Mainzban. Első a nemzeti csapat és az Eb-szereplés kiharcolása, ez alapján döntött a klubváltásról is.
  • Szerző: vav

Nagy lehetőség előtt áll labdarúgó-válogatottunk: Marco Rossi csapata a selejtezőcsoport éléről várja, hogy a 2016-os franciaországi kaland után újra kiharcolja az Európa-bajnoki részvételt. Ráadásul ezúttal részben budapesti mérkőzésekkel az új Puskás Arénában. A magyar játékosok számára kivételes esély Szalai Ádám szerdai klubváltását is befolyásolta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A válogatott érdekeit is szem előtt tartva döntött a klubváltásrólFotó: AFP

A Hoffenheimből első felnőttkori Bundesliga-klubjához, Mainzba visszatért 31 éves csatár elárulta: sok pénzről mondott le azzal, hogy gazdagabb kérői – többek között török sztárklubok – helyett a szakmailag nagyobb kihívást jelentő topligás (kis)csapatot választotta.

Szalai számára sürgető volt, hogy pontot tegyen a fél éve húzódó átigazolási ügye végére. Különösen azóta, hogy bár a Német Kupában fontos gólt lőtt, a bajnokságban előbb a kispadra került, majd a második fordulóban már a meccskeretbe sem került be. Mint mondta, ekkor döntötte el végérvényesen, hogy új csapatot keres. A Mainz is ezután kereste meg.

Pedig január óta pedzegették a lapok, hogy korábbi edzője, Julian Nagelsmann nyári távozásával valószínűleg neki sem lesz maradása, hiába hosszabbodott meg egy évvel a szerződése. Csábító török és holland lehetőségei ellenére mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is a Bundesligában maradjon.

„Mindig elmondtam, hogy itt akarok maradni és a legmagasabb szinten játszani. Ebből csak profitálhatok, tekintettel a válogatottra is, ami számomra rendkívül fontos”

– idézte Ádámot a Kicker.

Így ünnepelt a magyar szurkolókkal a franciaországi Eb-n – milyen őrület lenne Budapesten?Fotó: AFP

A csatár elárulta: a négy európai topligából a Mainzé volt az egyetlen ajánlata. Majdnem minden szempontból ez volt a legjobb, kivéve az anyagiakat.

„A pénzről nem szeretnék beszélni. Ha csak az alapján döntöttem volna, akkor más országokban sokkal többet kereshettem volna. De mindenképpen az volt a célom, hogy továbbra is a legmagasabb szinten maradjak”

– mondta Szalai, aki a Hoffenheimnél sajtóhírek szerint évi 3 millió eurót (1 milliárd forint) keresett, a Mainznál viszont a legjobban fizetett sztárok közé kerülve sem kaphat többet 2 millió eurónál (660 millió forint).

A közelgő Eb-selejtezők miatt akarta végre rendezni a helyzetétFotó: Szabolcs László / Ripost

De ennél fontosabb számára: másfél héttel a Szlovákia elleni sorsdöntő Eb-selejtező előtt a lehető legkevesebb kockázatot vállalta a válogatott érdekében. Nem váltott bajnokságot, és számára ismerős helyre került, ahol jó esélye van az állandó játéklehetőségre.

 

Dzsudzsáknak is a selejtezők a legfontosabbak

„Beszélgettünk Ádámmal, és neki is az lebeg a szemei előtt, hogy szeptemberre rendben legyen, topformában jöhessen haza a válogatottba”

– árulta el nemrég az NSO Tv-nek Dzsudzsák Balázs. Arra célzott, hogy pályafutásuk végéhez közelítve mindkettejüket a válogatott érdekei motiválják a döntéseiknél.

Dzsudzsáknak (jobbra) is első a válogatottFotó: AFP

Számára is fontos szempont, hogy az emírségekbeli Al-Ittihad Kalbánál folyamatosan játszik, és az Eb-selejtezők szeptemberi rajtjára már meccsekkel a lábában érkezhet haza.

„Magyarország és a magyar válogatott az első számú klubom”

– fogalmazott erről korábban a 32 éves középpályás.

És ezeket olvastad már?