OLDALVONAL

Sürget az idő: hol és hogyan rendezik a foci-Eb-t?

Mához fél évre magyar Eb-rajt Ronaldóék ellen! Egyelőre ez a legbiztosabb, szinte minden más még képlékeny.
  • Szerző: vav

Mához fél évre, június 15-én a szurkolókkal teli Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi hazai Európa-bajnoki szereplését a Cristiano Ronaldóval felálló, címvédő Portugália ellen – ha addig minden jól alakul.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csakhogy ez a koronavírus-járvány és a védőoltások jelenlegi állása szerint még nagyon távolinak tűnik. Időben pedig túl közelinek. Az UEFA ezért svájci lapértesülések szerint március 5-én dönt a ma még túl rizikósnak tűnő Eb-rendezés végső formájáról.

Orbán Willi ünnepli az Eb-re jutást – reméljük Budapesten is játszhat a tornán (Fotó: MTI)

„Nem álmodozhatunk. A legjobb esetben is csak az év második felére térhetünk vissza a normális életünkhöz. Jelen pillanatban el sem tudom képzelni, hogy a válogatottunk júniusban Bakiban játsszon az Eb-n. Az egyik lehetőség, hogy a tornának tizenkettő helyett egyetlen ország adjon otthont. (…) A másik, hogy egy olyan nagyváros, ahol elég stadion van ehhez”

– kongatta meg a vészharangot a Svájci Labdarúgó-szövetség elnöke, Dominique Blanc, aki szerint az már biztosra vehető, hogy az Eb-t nézők nélkül rendezik meg.

A három kategóriába sorolta a szóba jöhető lehetőségeket.

1. Marad a 12 európai helyszín

Ahhoz, hogy az eredetileg kijelölt tizenkét európai nagyváros stadionjaiban – köztük a Puskás Arénában – rendezzék meg az Eb-meccseket, addig minimum meg kell fékezni a járvány terjedését a lehető legtöbb ember beoltásával. Ez esetben is kérdéses, hogy zárt kapuk mögött vagy nézők (ezen belül: telt ház vagy korlátozott létszám) előtt játszanak-e a csapatok. Továbbá kötelezővé tehetik a nézők koronavírus elleni oltását is.

A telt házas Puskás Aréna a tavalyelőtti nyitómeccsén – mikor telhet meg újra?
(Fotó: Ripost / Szabolcs László)

Elképzelhető az is, hogy az egyes városokban különböző szabályok lesznek érvényesek, a helyi járványhelyzettől függően.

2. Beugróként egy ország a rendező

Amennyiben bekövetkezik a – számunkra legalábbis – legrosszabb forgatókönyv, és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a biztonság kedvéért elveti a tucatnyi helyszínt, megrendezhetik a teljes Európa-bajnokságot egy országban. Erre beugróként a legutóbbi, 2018-as világbajnokság rendezőjeként Oroszország vagy Németország lehet a legalkalmasabb.

3. Buborék egy nagyvárosban

Ha nem egy országban, akkor végső esetben akár egy nagyvárosban is megrendezhetik a teljes kontinenstornát. Blanc szerint erre alkalmas lehetne például London, ahol kellő számú és minőségű stadion található, és a résztvevő válogatottak a legbiztonságosabb módon elszigetelve, minimális utazással megúsznák az Eb-szereplést. Ennek ugyanakkor ellentmond az aktuális nagy-britanniai járványhelyzet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?