OLDALVONAL

Mélyütés Schumacher rajongóinak, a professzor szerint oda a remény

Pesszimista az olasz kutató. Nem bizonyított a Forma-1 legendáján elvégzett őssejtterápia hatása.
  • Szerző: vav

Hiába reménykednek milliók világszerte, hogy Michael Schumacher állapota valaha is számottevően fog javulni – legalábbis erre utalt Matilde Leonardi, a milánói kóma-kutatóközpont professzor asszonya. A német InTouch magazin friss cikkében emlékeztet: a 2013 decemberében súlyos síbalesetben fejsérülést szenvedő Schumin nemrég egy párizsi klinikán őssejtterápiát végeztek. Az olasz tudós szerint azonban ez sem ad okot optimizmusra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hiába bíznak a csodában a szerettei és a rajongói?
Fotó: AFP

Szeptemberben a Georges Pompidou-kórház specialistája, Philippe Menasché professzor a módszeréről elmondta: „Ne várjanak tőle csodát, de...” Egy ott dolgozó ápolónő pedig elárulta, hogy Schumacher „magánál van”. Sokan hinni is kezdtek a csodával határos gyógyulásában, de Leonardi szerint hiú ábrándot kergetnek.

Nem bizonyított a kezelés hatása

„Nem létezik olyan kísérleti kezelés, amely pozitív hatással lenne az olyan minimális-öntudatú páciensekre, mint amilyen Michael Schumacher”

- szögezte le a professzor asszony, aki azt is elmondta: tudományosan nem bizonyított az őssejtterápia hatása.

Leonardi árnyalta az ápolónő szenzációsnak kikiáltott információját is:

„Schumacher állapotában a betegek ki tudják nyitni a szemüket, megmozdíthatják a fejüket, vagy könnyezhetnek egy történet végén. Mindez azonban nem bizonyítja, hogy valóban a tudatánál vannak”

- hűtötte le a kedélyeket a kutató.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?