OLDALVONAL

Magyar világsiker lett a balatoni beton pingpongasztalból

Ez köti össze Dzsudzsákot és Neymart. Gyurta Dániel is a teqball világcsúcsot jelentő előrelépését ünnepelte Jakartában.
  • Szerző: vav

Minden más sportágnál gyorsabban ismerték el hivatalosan a magyar fejlesztésű teqballt, amelynek bemutatója valósággal elkápráztatta az Ázsiai Olimpiai Tanácsot. A hajlított asztalon, focilabdával játszott sport 2022-ben az Ázsia Játékokon, később a nyári olimpiákon is bekerülhet a programba. Addig is magyar focisták és világsztárok sora űzi szenvedélyesen.

Egyetlen évvel a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) megalakulása után, máris hivatalosan elismert sportág lett a magyar innováció. Erről a sportvilág irányítói közül csak négy-öt rangos testület dönthet, ezért volt fontos meggyőzni az Ázsiai Olimpiai Tanácsot.

„Még fel sem fogtuk a jelentőségét, hiszen a folyamat általában húsz-harminc évig tart egy-egy sport kitalálása után”

– utalt a „világrekordra” a %%-nak nyilatkozva Huszár Viktor társalapító.

Tucatnyi NOB-tag is ott volt Jakartában, közülük Gyurta Dani is velünk ünnepelte a sikert.

 

S ha már szóba került a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: az Ázsia Játékoknál csak az olimpia nagyobb sportrendezvény, és a tervek szerint a teqball meghódíthatja az ötkarikás játékokat is.

„Most kinyílt előttünk a kapu, azon dolgozunk, hogy 2022-ben a teqball szerepeljen a következő Ázsia Játékok programján. Aztán, ha jól szerepelünk és ilyen ütemben haladunk tovább, legjobb esetben 2028-ban, de inkább 2032-ben válhat olimpiai sportággá."

Huszár Viktor elárulta lapunknak: a sportvezetők szemében az egyik legfontosabb érv, hogy sok fiatalt hódított meg a teqball. Ebben pedig az is segít, hogy rövid idő alatt magyar és nemzetközi futballsztárok sora vált a játék rajongójává. Nemrég a sportág nagyköveteként járt hazánkban Ronaldinho; de „megfertőződött” többek között Neymar, Messi és Figo is; a brazil, belga és több más válogatott a nyári világbajnokságra is vitt magával teqballasztalt.

 

Naponta jelentkeznek be a világsztárok, nagy klubok. Imádják!

Legutóbb Mario Götze csatlakozott a táborunkhoz. Eleinte a saját kapcsolatainkon keresztül indultunk el, de ma már úgy működik a dolog, hogy ha például Coutinhónak van otthon egy asztala, átmennek hozzá játszani a csapattársai, és ők is megszeretik, hogy otthon is focizgathatnak rajta egy jót"

– mondta Huszár.

 

Hárman fogtak össze

A labdarúgáson alapuló új sport és sporteszköz világsikere három társalapító munkáján alapul.

Huszár Viktor honlapunknak összefoglalta, hogyan dolgoznak össze:

„A kreatív ötletgazda Borsányi Gábor, aki

egy balatoni beton pingpongasztalon

játszva sokat bosszankodott, amikor nem megfelelően pattant a labda. Szomszédok vagyunk, és műszaki beállítottságú lévén, kidolgoztuk az asztal meghajlítását és a többi technikai részletet. Gattyán György pedig abban vette ki a részét, hogyan vihetjük el az ötletet egészen a világhírig."

És ezeket olvastad már?