OLDALVONAL

Lemondhat a válogatottságról egyik legértékesebb focistánk

A kínai káoszt választotta Kádár Tamás. A közelgő Eb-pótselejtezőkön biztosan nem ő oldja meg Marco Rossi védőgondjait.
  • Szerző: vav

Az ötödik legértékesebb magyar labdarúgó számára az októberi horvátországi leszereplés volt a hattyúdal a válogatottban?

Kaphat még meghívót Telkibe, a válogatott keretbe?
Fotó: mlsz.hu

A nemzeti tizenegyben 2010 óta 57-szer szerepelt védőre, Kádár Tamásra a spliti szarvashibái ellenére még számított volna Marco Rossi szövetségi kapitány – de miután a Dinamo Kijevből a koronavírus fenyegető veszélye ellenére Kínába igazolt, aligha kap újra meghívót.

A legértékesebb magyar focisták

1. Orbán Willi (RB Leipzig) 20 millió euró (6,8 milliárd forint)

2. Szoboszlai Dominik (Salzburg) 15 millió euró (5,1 milliárd forint)

3. Gulácsi Péter (RB Leipzig) 12 millió euró (4,1 milliárd forint)

4. Sallai Roland (Freiburg) 4,5 millió euró (1,6 milliárd forint)

5. Kádár Tamás (Luneng) 4 millió euró (1,4 milliárd forint)

(A Transfermarkt szakportál becslései alapján.)

A 30. életévéhez közelítő Kádár hosszú huzavona után 2023 végéig a kínai Santung Lunenghez igazolt. A Dinamo Kijev korábbi alapemberét néhány hete az ukránok tartalékcsapatához száműzték, miután sajtóhírek szerint összezördült Olekszij Mihajlicsenko vezetőedzővel. Hírbe hozták az orosz Dinamo Moszkvával is, most mégis Csinanba vezetett az útja. Ez egyet jelenthet a válogatottbeli karrierje végével.

„Kádár Tamás nemcsak, hogy nem játszik, de nem is edz együtt a Dinamo Kijev első csapatával. A fizikai felkészültsége jelen pillanatban nem tenné lehetővé, hogy behívjuk, de keresni fogom”

– mondta a minap Rossi, még a védő kínai szerződése előtt a Digi Sport híradójában.

Rossi egyelőre biztosan nem számít rá – de hosszú távon is erősen kérdéses
Fotó: mlsz.hu

Kádár a horvátok ellen (0-3) elkövetett hibái után Azerbajdzsán ellen (1-0) pihenőt kapott a kapitánytól, majd az Uruguay elleni Puskás Aréna-avatón (1-2) és a walesi Eb-selejtezőn (0-2) sérülés miatt nem vett részt. Most kiderült: a március 16-i kerethirdetés előtt Orbán Willi sérülése miatt amúgy is védőgondokkal küzdő Rossi még akkor sem hívhatná be a március 26-i, bulgáriai Eb-pótselejtezőre, ha a kínai bajnokság színvonalát megfelelő felkészítésnek tartaná a válogatottságra.

Október óta nem játszott a válogatottban
Fotó: AFP

A Lunenghez igazolásával ugyanis aligha lendül egyhamar formába 29 éves magyar légiós. A Kínában terjedő koronavírus-járvány miatt az élvonalbeli bajnokság e hétvégére tervezett rajtját bizonytalan időre elhalasztották, a csapatok meccseit törölték.

„A szövetség szerint legkorábban április közepén kezdődhet a Szuperliga, de még ez sem biztos”

– nyilatkozta a kínai káoszról Pekingből a német Dpa hírügynökségnek Csao Vang játékosügynök.

A magyar védő sem következő állomáshelyén írta alá a szerződését, egyelőre Budapesten tartózkodik. Új csapattársai közül a korábbi olasz válogatott Graziano Pellé például öt napja még a milánói divathéten bulizott magyar barátnőjével, Varga Vikyvel – mielőtt az észak-olaszországi koronavírus-helyzet eldurvulása miatt onnan is tovább nem „menekült”…

 

Fellaini csapattársa lett

Kádár Tamás új klubja, a Santung Luneng az ötödik helyen végzett a 16 csapatos kínai Szuperliga legutóbbi szezonjában. A kerete a Transfermarkt becslései szerint körülbelül a másfélszeresét éri a magyar bajnok FTC-nek. A legértékesebb játékosa a brazil Roger Guédes, de a legnagyobb sztárja a korábbi Manchester United-játékos, a 87-szeres belga válogatott, vb-bronzérmes Marouane Fellaini.

 

És ezeket olvastad már?