OLDALVONAL

Kispesti sámlitól a válogatott kispadig: bemutatjuk Rossi helyettesét

A kapitány jobbkeze, csöndes és nyugodt háttérember lép előre a reflektorfénybe.
  • Szerző: vav

Eltiltása miatt Marco Rossi szövetségi kapitány nem ülhet le a kispadra az Észtország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen (csütörtök, 20.45, Groupama Aréna). Az olasz szakembert így átmenetileg pályaedzője, Cosimo Inguscio helyettesíti a magyar labdarúgó-válogatott élén.

A %% bemutatja a közvélemény szemében szinte ismeretlen trénert.

"A stábomban maximálisan bízom, így a csütörtöki mérkőzés ideje alatt, a távollétemben is mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt érje el a csapat"

– mondta a lelátóra kényszerülő Rossi.

Beugró helyettese 2012 óta dolgozik együtt a magyar válogatott jelenlegi szövetségi kapitányával. Habár honfitársak, Kispesten ismerkedtek meg: Ingusciót előbb csak a Honvéd akadémiai csapatának erőnléti edzéseivel bízták meg a híres olaszországi (Viareggio) utánpótlástornán, majd hasonló feladatot kapott Rossi mellett az NB I-es felnőttcsapatnál.

Nagyon hamar kialakult az a bizalom, ami az közös munkához szükséges. Remekül dolgozunk együtt

– nyilatkozta párosukról Inguscio a kispesti klub honlapján.

Habár hivatalosan sokáig "csak" erőnléti edző volt, főnöke számos más szakmai kérdésben kikérte a véleményét. Idővel aztán pályaedzőnek nevezték ki. Már az első évben bravúros bronzéremig vezették a Honvédot (19 év után először), majd 2017-ben a „csoda” is összejött: 24 esztendő után bajnoki címet nyertek a vörös-feketékkel.

Meglepő távozásuk után – a válogatottnál is elsősorban videoelemzőként velük dolgozó Giovanni Constantinóval együtt – Dunaszerdahelyen is nagyot alkottak. A szlovák liga dobogójára, 25 év múltán európai kupaszereplésre vezették a DAC-ot, hogy aztán a magyar válogatottnál is együtt dolgozzanak.

Ignuscio tavaly nyáron szerezte meg az UEFA „A”-szintű edzői végzettséget. Évekig a Honvéd kispadjára sem ülhetett le, mert csak olyan olasz szakképesítése volt, amely nem felelt meg az itteni előírásoknak. Ekkortájt a Bozsik-stadion hazai kispadjához közeli lócán ücsörögte végig a meccseket.

Emberileg is remekül kiegészítik egymást. Informátoraink szerint a magánéletben olasz létükre mindketten csöndes, szerény természetűek, de Rossi a mérkőzéseken hajlamos kijönni a sodrából (lásd: az eltiltása) – Ignuscio ellenben a legfeszültebb pillanatokban is megőrzi a hidegvérét. A Honvéd meccsein arról a bizonyos lócáról, 15-20 méterre átkiabálva nyugtatta a kispad mellett olykor vörös fejjel toporzékoló főnökét. Máskor Rossi odasietve beszélte meg vele a cseréket, taktikai változtatásokat.

Befogta Rossi száját

A Honvéd bajnoki címét hozó 2016/17-es szezonban Ignuscio már helyet foglalhatott Rossi mellett a kispadon. Amikor a Videoton (ma már MOL Vidi) elleni, győztes kispesti „aranymeccs” lefújása pillanatában a véleménykülönbségek miatt távozni készülő vezetőedző dühösen a klubtulajdonos George F. Hemingway felé kiabált, Ignuscio volt az, aki rögtön a száját betapasztva csitította barátját.


Névjegy

Neve: Cosimo Ignuscio

Született: 1963.04.30., Aradeo (község Lecce mellett)

Állampolgársága: olasz

Képesítése: UEFA „A” (2017)

Családi állapota: nős

Felesége: Gerardina

Gyermekei: Benedetta, Eugenia

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?