OLDALVONAL

Így folytatódhat az NB I: különleges ötletek a különleges helyzetben

A fociszezont nem fújhatják le, a meccsek ismétléséből nem él meg senki. Előbb-utóbb mennie KELL tovább, mindenkinek ez az elemi érdeke.
  • Szerző: Ripost

A röplabda- és kézilabda-bajnokságot már lefújták a mindent megbénító koronavírus-járvány miatt, de a labdarúgó NB I döntéshozói a végsőkig kivárnak. A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy amint lehet, a focibajnokságokat és -kupákat minden áron folytatni akarják. Itthon és külföldön is túl sok pénz forog kockán a tévéközvetítések és a szerencsejátékok miatt, és a sportadókon sem lehet még hónapokig csak ismétléseket sugározni a kiéhezett szurkolóknak. Ennél még a zárt kapus kényszermegoldás is jobb!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook/molfehervarfc

Világszerte a legtöbb pénzt megmozgató, a legtöbb rajongót vonzó sorozatok – az NBA-től a Tour de France-on át a Forma–1-ig, labdarúgásban az európai topbajnokságoktól a Bajnokok Ligájáig – húzzák-halasztják a döntést. Ugyanígy minden esélyt meg kell ragadni a folytatásra a magyar NB I-ben is, ahol immár több mint egy hónapja, március 14-én rendezték az utolsó mérkőzést (a fenti fotó az utolsó, 1-1-re végződő MOL Fehérvár – Diósgyőr zárt kapus meccsen készült).

Ezt erőlteti az európai szövetség (UEFA) is, hiszen elemi érdeke minden résztvevőnek: a játékosoknak, a kluboknak és a szövetségeknek éppen úgy, mint a szponzoraiknak, a jogtulajdonos televízióknak és a szerencsejáték-szervezőknek, hát még a futballszurkolóknak.

Így rajtolnának a topligák

Habár mindenhol hangsúlyozzák az emberi egészség elsődleges fontosságát, és az országaikban még javában tombol a járvány, a német Bundesligát jelen állás szerint május 9-én folytatnák, míg az olasz Serie A-ban május 20-án, a spanyol La Ligában, a francia Ligue 1-ben és az angol Premier League-ben júniusra tervezik a rajtot. Ezek nem hivatalos dátumok, de sajtóhírek szerint most mindenki ezeknek a betartásáért dolgozik gőzerővel. Persze a járványhelyzet és az állami rendeletek még közbeszólhatnak.

A német első- és másodosztályú klubok a múlt héten már edzésbe álltak extrém óvintézkedések mellett. A több heti otthon végzett munka után legalább 3-4 hét közös felkészülésre van szükség az éles meccsek előtt. Idehaza egyelőre a Ferencvárosnál és egy ideig Kisvárdán tréningeztek így, de információink szerint ezen a héten más csapatok is felvehetik a munkát. Máskülönben esély sem marad arra, hogy ha jókora csúszással is, de még a nyáron befejeződhessenek a küzdelmek.

Zárt kapuk, rövidítés várható

Eleinte mindenképpen zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül rendezik majd meg a mérkőzéseket. Ahol lehet, a létszükségletnek számító befejezés érdekében akár rövidíthetnek is az eredeti kiírásokon: egy meccs dönthet a hátralévő oda-visszavágós kupapárharcok helyett (a Magyar Kupa elődöntőiben éppen úgy, mint a nyolcaddöntőknél félbeszakadt BL-ben).

Március 11-én a PSG még továbbjutott a Dortmund ellen, de a további BL-nyolcaddöntők már elmaradtak
Fotó: Getty Images

Németországban és Angliában is felvetődött olyan vészmegoldás, hogy egy-egy megfelelő helyen – akár elegendő szálláslehetőséggel rendelkező edzőközpontokban – összesűrítsenek több összecsapást. Ez a megoldás minimalizálja a szükséges személyzet létszámát és a tévéközvetítések költségeit, de ami ennél fontosabb: az utazásokat és a fertőzésveszélyt is. Ilyen lehetne nálunk Telkiben az MLSZ bázisa.

A szövetség a folytatással kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta a nak:

„Vannak tervek a bajnokság folytatására, de minden esetben a járványügyi hatóság ajánlásai alapján járunk el. Velük folyamatosan egyeztetünk, a szövetség részéről az MLSZ orvosi bizottsága.”

Ötletes német vészmegoldások

A rajtra elsőként készülő Bundesliga-klubok élen járnak a vészhelyzet kiskapuinak keresésében is. Két példa a legszellemesebb ötletek közül, amelyekből akár a magyar vezetők is ihletet meríthetnek: Kölnben az üres lelátókat beborító reklámokkal pótolnák a kieső bevételeket; a Mönchengladbach-szurkolók ezrei pedig 19 euróért vesznek jegyet a zárt kapus meccsekre, cserébe egy applikáción át beküldött fotóikat kartonpapírra nyomtatják, és a kiválasztott helyeikre rögzítik.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?