OLDALVONAL

Ez pörög a neten: különleges elismerést kaphat Kobe Bryant

81 éves „pótapjától” örökölheti. Világszerte milliók álltak az ügy mellé, de az NBA még nem reagált a kezdeményezésre.
  • Szerző: vav

Nem „csak” a kosárlabdázó Hírességek Csarnokába kerülhet be Kobe Bryant, aki vasárnap halt meg tragikus helikopter-balesetben. A rajongói világszerte azt akarják elérni, hogy a 41 évesen elhunyt NBA-legenda sziluettje kerüljön az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság hivatalos logójába. Az erről szóló internetes petíciót támogatók száma percről percre növekszik, kedden lépte át a 1,5 milliót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Állítsunk így örök emléket neki az NBA logójában!”

– írta az ötletgazda, akinek minden várakozását felülmúlta, milyen szédületes gyorsasággal gyűlnek az aláírások.

Pedig az NBA jelenlegi, apró módosítással 1969 óta használt emblémája sem akárkit ábrázol: a kék-piros alapon látható fehér kosaras alak Jerry West labdavezetését ábrázolja (ezt a liga sosem ismerte el, a logó készítője ellenben igen). A most 81 éves egykori klasszis a 60-as, 70-es évek sztárja volt, máig számos rekord fűződik a nevéhez. És különleges viszony fűzte Bryanthez!

A logón látható West 16 éven át szinte pótapja volt Bryantnek a Lakersnél
Fotó: Getty Images

Minden idők egyik legjobb hátvédje és klubvezetője; játékosként egy, klubvezetőként pedig hat bajnoki címig vezette a Los Angeles Lakerst. Ott éppen ő egyengette az irányítása alatt gimis kamaszból a sportág egyik legnagyobb alakjává lett Kobe Bryant útját.

 

„Ez volt életem egyik legborzalmasabb napja, szinte belepusztulok a hírbe. A fiamat veszítettem el. Valóban úgy éreztem, mintha a pótapja lettem volna”

– utalt a tragédia után a Bryanthez fűződő különleges kapcsolatára West a könnyeivel küszködve.

Mint mondta, sokáig a magánéletben is mindenben segítette, még az edzésekre is ő hordta az általa felfedezett „tehetséges kölyköt”, akiből aztán a sportvilág egyik legnagyobb alakja, és négygyermekes családapa lett.

„Több lett egy ikonikus sportolónál. Nem csak Kaliforniában vagy az Egyesült Államokban, de az egész világon hihetetlen népszerűségnek örvendett”

– méltatta egykori védencét.

West 1996-ban – Shaquille O’Neal mellett – addig soha nem látott módon, újoncként egyenesen a gimnáziumi csapatából szerződtette az akkor még csak 17 éves Bryantet. A következő két évtized legfényesebb csillagáért feláldozta Vlade Divacot is. Az idő, de legfőképpen Bryant öt NBA-bajnoki címe és mesés karrierje őt igazolta.

West is rászolgált, hogy a logóra kerüljön

Az 1960-ban, Rómában olimpiai aranyérmes, 14-szeres All Star-válogatott Jerry West 2002-es távozásáig 42 éven át előbb játékosként, majd megfigyelőként, vezetőedzőként, végül általános menedzserként több Lakers-aranykorszakban is főszerepet vállalt. Később, egy memphisi kitérő után, 2015-ben és 2017-ben bajnoki címekig vezette a Golden State Warriorst is, azóta pedig a Los Angeles-i rivális Clippers sikereiért dolgozik.

Most a közösségi médiában sokan úgy tálalják a logó megváltoztatását célzó kezdeményezést, hogy „vesszen West, Kobe legyen a logón!”. Pedig a régi nagyágyú sosem kérte, hogy róla mintázzák az NBA címerét, sőt, már évekkel korábban elmondta: ő aztán nem ragaszkodik hozzá. Neki kellemetlen, hogy mindenki ehhez köti, cseréljék csak le nyugodtan, akkoriban például Michael Jordant ajánlotta maga helyett. A Bryanthez fűződő viszonya ismeretében most talán ő maga is aláírja a petíciót.

És ezeket olvastad már?