OLDALVONAL

Európai Szuperkupa Budapesten: villámlátogatásra jönnek a németek

Mintha üzleti út lenne, 48 óra alatt lezavarja az utazást a Bayern München küldöttsége. Sietnek, hogy megússzák a karantént.
  • Szerző: vav

A Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-ligában első Sevilla csütörtöki (21.00, tv: M4 Sport) európai Szuperkupa-mérkőzésére Budapestre érkező német küldöttségnek különösen sietős lesz a gyors utazás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Thomas Müller és csapattársai izoláltan mozognak majd Budapesten
Fotó: Instagram/fcbayern

A Bayern München hazánkba készülő drukkereit a hét elején a klub költségén tesztelték koronavírusra, miután érvényes belépőjegy mellett csak friss negatív eredmény birtokában jöhetnek Magyarországra. A BL-győztes csapat pedig a játékosok és stábtagok tesztelése után különgéppel repül Budapestre.

A küldöttség az egész utazás és itt-tartózkodás során nem érintkezhet senkivel, akinek nincs negatív tesztje. Ráadásul a németek a lehető legkevesebb időt töltik fővárosunkban. Az úgynevezett Prendel-szabály szerint ugyanis hazatérve csak akkor ússzák meg a kéthetes karantént, ha 48 óránál kevesebbet vannak itt.

„Ez lényegében az üzleti utakon résztvevők és a határon túlra ingázók csoportját célozza”

– idézte a Bild a bajor egészségügyi minisztérium szóvivőjét.

Parsifal vigyáz a szabályok betartására

A Puskás Aréna befogadóképességének 30 százaléka, azaz 20 100 néző lehet jelen a mérkőzésen. A nézők biztonságos beléptetését és távolságtartását, a helyes maszkviselést és a megfelelő testhőmérsékletet egy német cég fejlesztése, a Parsifal nevű program mesterséges intelligenciája ellenőrzi majd a stadionban.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet járványügyi szempontból kockázatosnak minősítette Magyarországot a németek számára az igazolt fertőzések növekvő száma miatt. Ezért a Bayern hivatalos küldöttségét Budapestről hazaérkezve csak akkor nem kötelezik karanténra, ha – a fenti szigorú óvintézkedések mellett – kevesebb mint 48 óráig tart az utazás (a magyar kormány előírása szerint maradhatnának legfeljebb 72 óráig).

A müncheni szurkolókra – akik a kiruccanásuk során érintkezhetnek nálunk nem tesztelt személyekkel – ellenben karantén várhat otthon. Legalábbis azzal próbálják őket elrettenteni az utazástól, hogy kilátásba helyezik: egy szigorítással előttük bezárhatják a 48 órás kiskaput.

A sztárklub edzője, Hansi Flick nem örül a meccs szurkolók előtti megrendezésének, de az elnök Karl-Heinz Rummenigge nem osztja a tréner kételyeit. Szerinte az óvintézkedések betartásával biztonságosan megrendezhető a meccs.

„Az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség – a szerző) akart tenni egy lépést a normalitás felé. Ezt alapvetően lehetségesnek és érthetőnek tartjuk”

– célzott Rummenigge a szurkolók korlátozott számú beengedésére.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?