OLDALVONAL

Egészségét kockáztatta az olimpiáért éremesélyes sportolónk

Majdnem ráment az élete a pekingi beugrására. Sikerült kihevernie, most pedig akár a dobogóig is eljuthat.
  • Szerző: vav

Szabadfogású birkózóink, így a 86 kg-os Veréb István számára is szombaton jön el a nagy nap a riói olimpián. Már nyolc évvel ezelőtt is részt vett ötkarikás játékokon – nem mindennapi körülmények között. 20 évesen kapott nagy esélyt a sorstól: Hatos Gábor fülbetegsége miatt ő indulhatott az olimpián, de ezért nagy árat fizetett...

Veréb azóta Európa- és világbajnoki bronzérmes, sokat látott, tapasztalt sportolónk. Ma már nehéz lenne neki újat mutatni a birkózás terén, ám a 2008-as pekingi olimpia előtt olyat kellett produkálnia, amin még ő is meglepődött.

"Öt nap alatt tíz kilótól kellett megszabaduljak, ami hatalmas kihívás volt. A birkózásban nem szokatlan, hogy le kell fogynunk a mérlegelésre néhány kilót, de akkor ennél egy kicsit többről volt szó"

- mondta sejtelmesen István, aki az olimpiáért az egészségét kockáztatta.

"Eredetileg nem én mentem volna Pekingbe, de a másik srác egy fertőzéses megbetegedés miatt itthon maradt. Utána engem tartottak a legesélyesebbnek, ezért döntenem kellett. A csapattársam 74 kilogrammal volt nevezve, de akkoriban én 84 kilóban versenyeztem, ezért

nem volt mese, kíméletlen diétába kezdtem. Abban az öt napban nem ettem semmit és folyadékot is csak alig fogyasztottam.

"Az utolsó három-négy kilótól volt a legnehezebb megszabadulnom. A mérlegelés előtti napon már vizet sem ittam, szó szerint az ájulás kerülgetett, de csakis a cél lebegett a szemem előtt"

- árulta el olimpikonunk, aki Pekingben talán épp ennek az embert próbáló fogyókúrának köszönhetően nem ért el komoly eredményt.

"Miután kiéheztettem magam, teljesen legyengültem. Csak napokkal később tudtam újra enni, mert összeszűkült a gyomrom. Ez benne van egy sportoló életében, de az is biztos, hogy

a szervezetünk nem felejt. Az olimpia után fél évig rehabilitációra szorultam. Annyira legyengült az immunrendszerem, hogy minden hónapban elkaptam valamit, vitaminhiányos lettem, és a gerincsérvem is kialakult.

Utóbbi szerencsére már nem okoz problémát”

- tudtuk meg Veréb Istvántól, aki túl van már sok mindenen, de a legfontosabb megmérettetésére augusztus 20-án, Rióban kerül sor, hiszen nehézsúlyban 86 kg-ban birkózhat.

Mit is mondhatnánk? Hajrá, István!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?