OLDALVONAL

Pezsgővel ünneplik ma a csodát a magyar világbajnokok

Napra pontosan negyvenkét éve nyert vébét a magyar asztalitenisz-válogatott.
  • Szerző: SK

Napra pontosan 42 éve csodálta a világ a magyar férfi asztalitenisz-válogatottat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fiúk letaszították a verhetetlennek hitt kínaiakat a trónról Phenjanban. 1979 április 30-án a Klampár Tibor–Jónyer István–Gergely Gábor asztalitenisz trió csodát tett a világbajnokságon, azóta Aranycsapatnak nevezik a nagy hármast.
A Metropol napilap mai számában az 1979-es csoda kulisszatitkairól is olvashatsz.

Az Aranyhármas: Klampár Tibor, Jónyer István és Gergely Gábor

Klampár emlékszik arra, hogy majdnem felrobbant a méregtől, mert nem engedték őket rendesen bemelegíteni a koreai rendezők, bezzeg a kínaiak ütögethették a labdát az edzőteremben.

„Hamar megnyugodtam, mert Gergely Gabi, aki valahogy belógott a kisterembe, elmondta, halál sápadtak a kínaiak, állandóan vitatkoznak, szerinte nagyon be vannak tojva. Mondtam is, legyenek is, mert ha ma nem, akkor soha nem verjük meg őket.”

Jónyer még a meccs előtt is arra próbálta rávenni Berczik Zoltán edzőt, hogy teljesítse Gergely kívánságát, ő lépjen először asztalhoz a döntőben.

„Gergely ugyanis simán kikapott a csoportmeccsen Guo Juehua-tól, de mi tudtuk, hogy az a meccs „beetetés” volt„ – mondta Jónyer. Szerencsére Berczik meghallgatta a súgást, és Gergelyt írta kezdőnek, aki legyalázta az egyéni világbajnok ellenfelét. A következő meccsen én is nyertem, majd Klampi ütötte ki az ütőt kínai ellenfele kezéből.”

Három nullal indultunk, a „hatalmas” kínaiak pedig egyre „apróbbak” lettek. Egy meccset ugyan elloptak még, de a végső győzelem egy pillanatig nem forgott veszélyben.

„Megmondtam, hogy nyerünk” – mondta Klampár. Végre mindhárman Pista, Gabi és én is csúcsot futottunk. Így meg „könnyű” volt nyerni. Ma este pedig pezsgővel koccintunk a sikerre!”

További részleteket a Metropol pénteki számában olvashatsz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?