TÜZELŐÁLLÁS

Már az olimpia is veszélyben van a koronavírus miatt

Veszélybe sodorhatja a július 24-én kezdődő tokiói olimpiát a Kínából terjedő koronavírus.
  • Szerző: Ripost

Sorra halasztják el a versenyeket a kínai koronavírus terjedése miatt az ázsiai régióban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

A járvány miatt egy évvel eltolták a márciusra tervezett fedettpályás atlétikai-világbajnokságot, amelynek Nancsing lett volna a házigazdája. Törölték a február közepére kiírt kínai futamokat az alpesisí-világkupában, és a kínai női gyeplabdacsapat Belgium elleni két mérkőzését is elhalasztották. Kína női labdarúgásban, kosárlabdában, valamint férfi és női ökölvívásban is rendezett volna olimpiai kvótaszerző viadalokat, bokszban pedig kontinentális viadalt, de ezeket szintén lefújták. Sőt, csütörtökön bejelentették, hogy a kínai labdarúgó-válogatott valamennyi idei hazai mérkőzését is törölték.

A sor alighanem folytatódni fog, és immár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is jelezte aggodalmát. A NOB folyamatosan egyeztet az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és saját szakértőivel a koronavírusról. A bizottság illetékese a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a tokiói olimpia biztonságos lebonyolításának elengedhetetlen része a fertőző betegségek elleni szükséges intézkedések meghozatala.

Veszélybe kerülhet a tokiói olimpiai a koronavírus miatt
Fotó: Getty Images

Magyarán az ötkarikás játékok is veszélybe kerülhetnek. A Washington Post hozzáteszi, nagy kérdés, hogy a most elhalasztott, kínai olimpiai kvótaszerző viadalokat képesek lesznek-e időben pótolni, hiszen az ötkarikás játékok július 24-én kezdődnek. Ha nem sikerül, akkor számos sportágban jóval kevesebb versenyző indulhat el.

Kínában kedd estig 132-en haltak meg a tüdőgyulladást kiváltó koronavírus-járvány miatt.

Eddig három olimpiát töröltek

A történelem folyamán eddig háromszor halasztották el az ötkarikás játékokat, és rendre a világháborúk miatt: 1916-ban Berlinben, 1940-ben Tokióban és 1944-ben Londonban rendezték volna az olimpiát. Járvány miatt először kerülhet veszélybe rendezés.

 

És ezeket olvastad már?