KIAJOBB

Nego most lett igazán magyar

A franciák lemondtak róla, nálunk hős lett a Fehérvár focistája.
  • Szerző: SK

A párizsi születésű, guadeloupe-i származású Nego Loic hét éve él Magyarországon, 2019 februárja óta magyar állampolgár, de szeptemberben még maga sem hitte volna, hogy ott lesz a 2021-es foci-Eb-n. Ekkor jött a váratlan fordulat, s csütörtökön a 88. percben már ő egyenlített az Izland elleni pótselejtezőn. A meccset végül Szoboszlai Dominik góljával nyertünk meg 2-1-re.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Réti Zsolt

De miért is mondtunk le korábban a már magyar Negóról?

Nos, a Mol Fehérvár focistája utánpótlás-szinten játszott a francia válogatottban, 2010-ben Európa-bajnok is lett többek között a Barca-sztár Antoine Griezmann társaságában. A nemzetközi szabály pedig kimondta, hogy aki korosztályos szinten viselte egy ország mezét, az “nem igazolhat” át máshova. Vagyis hiába álmodtunk arról, hogy címeres mezt ölthet az NB I egyik legjobb labdarúgója. Ő a francia nemzeti csapatnak nem kellett, magyar pedig a szabályok miatt nem lehetett.

“Franciaország a hazám, de Magyarország az otthonom” – nyilatkozta 2019 februárjában, amikor megkapta az állampolgárságot. Ekkor már lemondott a válogatottságról, de idén október elején változott meg minden. Csányi Sándor MLSZ-elnök javaslatára enyhítette a szabályt a FIFA: Nego azonnal bekerült a magyar keretbe, s Bulgáriában már játszott is.

Fotó: MTI

Izland ellen csereként állt be, s a 88. percben meg is szerezte az első gólját. Örömében a címert csókolta, üvöltött a kamerába, egy csapásra magyarok millióinak kedvence lett. Ekkor már nem számított, hogy magyarul sem tud, Nego mostantól a magyarok hőse, s jó eséllyel ő is ott lehet az Európa-bajnokságon. Ezt neki is fel kell még dolgoznia.

Nego gólja Izland ellen

„Hosszú évek óta ott vagyok a családommal, itthon érzem magam. Nem is igazán tudom leírni, mit érzek. A gól előtt szóltam Nikolicsnak, mert láttam, hogy én jobb helyzetben vagyok, amikor hozzám került a labda, már csak arra koncentráltam, hogy gól legyen belőle. Sikerült. Nagyon tisztelem a magyar címert, igazán remélem, hogy az emberek büszkék erre a csapatra” – mondta az M4 Sportnak Nego, aki a lefújás után is hosszú percekig zokogott.

Nem csoda, a játékos élete első felnőtt tornájára készül, azok után, hogy a 2018-as Eb-n még tévében szurkolt a világbajnok franciáknak, jövőre már ellenük lép pályára a Puskás Arénában.

És ezeket olvastad már?