KIAJOBB

Így áll Hamilton és Schumacher párharca: maradt még bőven megdönthető rekord

A vb-címek számában a brit világsztár behozta Schumit, de a német legenda sok tekintetben még vezet előtte.
  • Szerző: vav

Lewis Hamilton vasárnap a Forma–1 Török Nagydíján bebiztosította a hetedik világbajnoki címét. Az idei pontverseny vége előtt három futammal révbe ért brit Mercedes-pilóta ezzel 16 év múltán beállította Michael Schumacher legfontosabb, sokáig elérhetetlennek gondolt rekordját. De így is maradtak még olyan statisztikai összevetések, amelyekben Schumi vezet!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hamilton az isztambuli trófeával, immár hétszeres vb-győztesként
Fotó: AFP

Az isztambuli körülmények kivételesen nem Hamilton sikerét ígérték a versenyen, de a 35 éves autóversenyzőnek ezúttal kivételesen nem is a futamgyőzelem volt a legfontosabb. A Török Nagydíjon aztán mégis méltó módon ünnepelt. Elsőként célba érve, finn csapat- és vetélytársát, Valtteri Bottast lekörözve bebiztosította pályafutása hetedik világbajnoki győzelmét. A brit világsztár ezzel beérte az eddigi egyedüli csúcstartó Michael Schumachert, aki 1994 és 2004 között végzett hétszer a vb-pontverseny élén.

Schumi (középen) 2004-ben, Spában nyerte a hetedik vb-címét
Fotó: AFP

Hamilton korábban már három fontos összevetésben megelőzte Schumit: a futamgyőzelmeik (94-91 a Mercedes klasszisának), az első rajthelyeik (97-68) és a dobogós helyezéseik (163-155) tekintetében.

A vb-sikerek mellett két másik statisztikai mutatóban is beállította a legendás német előd rekordjait: az egy pályán aratott győzelmeik (Hamilton a Hungaroringen, Schumacher Magny-Cours-ban nyert 8-szor) és rajtelsőségeik (8-8, Hamilton Melbourne-ben, Schumacher Szuzukában) számában.

Schumacher (balra) és Hamilton 2012-ben
Fotó: AFP

Schumi ugyanakkor még mindig több összevetésben vezet kettejük képzeletbeli párharcában. Míg ő 13, utóda „csak” 11 futamgyőzelmet aratott egy szezon során; ő a Ferrarit 73, míg Hamilton a Mercedest 69 versenyen vezette sikerre; a leggyorsabb körök (77-52) számában pedig még nagyobb a német előnye – legalábbis eddig.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?