KIAJOBB

Hosszú Katinka ebben legyőzi még Egerszegi Krisztinát is

Olyanra készül, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző a legjobb úszókra. Saját magának kaparta ki a gesztenyét.
  • Szerző: vav

Hosszú Katinka a korábbi terveivel ellentétben mégsem hagyja abba a versenyzést a jövő évi tokiói olimpia után: egészen a 2024-es párizsi ötkarikás játékokig folytatja a pályafutását. A háromszoros riói aranyérmes világsztár úgy döntött, 35 évesen sem hagyja majd abba a versenysportot, s minden korábbi példa ellenére akkor is képes lehet csúcsteljesítményre.

Úszásban ritkaságszámba megy, ha egy sikeres sportoló a harmadik ikszen túl versenyez. Hosszú Katinka ebben is korszakos egyéniség lehet, ha 35 évesen, a párizsi olimpián sikerrel szerepel.

Úgy tervezem, hogy kettőezer-huszonnégyig, a párizsi olimpiáig úszni fogok.

Egyáltalán nem érzem azt, hogy jövőre nekem elég lesz ebből. Imádom csinálni, lejárni edzésre, mindent. (…)

Csak akkor hagynám abba előbb, ha gyerekem születne, viszont ez most nem aktuális

– mondta Katka az Origónak adott interjúban, majd sorolni kezdte, miért is tarthat ki sokkal tovább, mint a korábbi nagy úszóegyéniségek többsége (a sportág magyar legendái közül Egerszegi Krisztina például 21 évesen vonult vissza).

Már a cím is meglepő, de Katinka ezen kívül is sok mindenről beszél, amiről eddig még nem.

Közzétette: Origo Sport – 2019. május 21., kedd

 

„Az úszók nem feltétlenül azért nem úsznak már annyi idősen, mert elhasználódott a testük, hanem mert nincs motiváció. Nézzük meg a teniszezőket, a kosarasokat, sokan harminc fölött teljesítenek a legjobban. Ráadásul az úszósportban nincs kontakt, az ízületek számára jóval kíméletesebb, tehát elvileg itt kéne lennie a legtöbb idősebb sportolónak” – érvelt.

Ehhez képest még a kivételes fizikai adottságai miatt is csodaúszóként emlegetett, 23-szoros olimpiai bajnok amerikai Michael Phelps is 31 évesen abbahagyta a versenyzést.

 

 

Megéri tovább versenyezni

Hosszú szerint a többség azért dobta be korán a törülközőt, mert anyagilag sem érte meg nekik sokáig tűrni az edzések monotonitását. Csakhogy őt más fából faragták, ráadásul éppen a háttérmunkájának is köszönhetően új szelek fújnak: a legjobb úszók ezentúl minden eddiginél többet kereshetnek. Akár a nemzetközi szövetség (FINA) nemrég indult „úszó BL”-ben, akár az általa is támogatott Nemzetközi Úszóliga (ISL) októberben startoló, szintúgy dollármilliókkal dotált sorozatában.

Egy úszó, és az őt körülvevő stáb eddig nem tudott megélni ebből, nem hajtják őt, hogy csinálja csak tovább, mert az jó lehet hosszú távon. A másik ok a monotonitás, és nagy kérdés, ki mennyire találja meg ennek a szépségét. Én imádom

– mondta Hosszú Katinka.

 

Güttler volt a kivétel

Az utóbbi évtizedek legjobb magyar versenyzői közül Európa-bajnok, kétszeres olimpiai és világbajnoki ezüstérmes mellúszónk, Güttler Károly 35 éves korában vonult vissza.

 

Cseh még vitézkedik

Jelenleg is aktív klasszisaink közül Cseh László a legidősebb: olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszónk decemberben tölti be a 34. életévét. 2002 óta gyűjti az érmeket a nemzetközi viadalokon, és még mindig talál motivációt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cseh László (@csehlaszlo) által megosztott bejegyzés,

 

Éppen szerdán derült ki, hogy a Nemzetközi Úszóliga (ISL) októberben rajtoló pénzdíjas sorozatán Federica Pellegrini olasz csapatának tagjaként versenyez majd, többek között éppen a Hosszú Katinka vezette Team Iron ellen.

 

Ekkor fejezték be úszólegendáink
Az utóbbi évtizedek magyar olimpiai bajnokainak visszavonulása (életkor, évszám):
Egerszegi Krisztina: 21 évesen (1996-ban)
Szabó József: 24 (1993)
Czene Attila: 26 (2000)
Kovács Ágnes: 27 (2008)
Darnyi Tamás: 28 (1995)
Rózsa Norbert: 28 (2000)
Gyurta Dániel: 28 (2018)
Risztov Éva: 31 (2017)

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?