KIAJOBB

Hosszú Katinka belevág, itt kezdi meg az olimpiai évet

Egy hónappal a rövidpályás országos bajnokság után, jövő kedden már Sencsenben versenyez Hosszú Katinka. Az általa is beperelt nemzetközi úszószövetség meghívta a Bajnokok Sorozatára.
  • Szerző: vav

Nem pihent a két versenyszezon között a tokiói olimpiára készülő Hosszú Katinka. Decemberben a glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságon, majd a kaposvári rövidpályás ob-n gyűjtötte az aranyakat, majd szinte onnan utazott a jelenleg is tartó dél-afrikai edzőtáborába. Jövő keddtől pedig már Kínában áll rajtkőre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Fotó: MTI

A vizes sportokat tömörítő FINA közzétette az első tíz meghívott úszó nevét, akik részt vesznek a Bajnokok Sorozatán. A beszámolók szerint Hosszú Katinka lesz a legnagyobb sztár, hiszen bárki másnál sokkal több sikert aratott már a hasonló versenyeken.

Az előző kiírás ázsiai, európai, amerikai helyszíneihez képest, idén mindkettőt Kínában rendezik. Jövő kedden és szerdán Sencsenben, majd szombaton és vasárnap Pekingben ugrik vízbe számonként négy-négy úszó.

Háromszoros olimpiai bajnoknőnk tavaly a mezőny második legeredményesebbje volt. A még nála is sikeresebb svéd Sarah Sjöström ezúttal nem erősítette meg a részvételét, ellentétben például az amerikai Michael Andrew-val. Ő Hosszúval és Tom Shieldsszel együtt perben áll a FINA-val, miután az eltiltással fenyegette a versenyzőket, ha rajthoz állnak a Nemzetközi Úszóliga (ISL) versenyein is.


Fotó: MTI

A Bajnokok Sorozatát éppen az ISL-viadalokra válaszul hirdette meg a FINA, óriási pénzdíjazással csábítva a sztárokat. Az idei folytatást is az ISL-szuperdöntő előtti napon sikerült bejelenteni.

A lendület mintha alábbhagyna: tavaly még három – köztük egy budapesti –, idén viszont már csak két viadalból áll a „sorozat”. Ráadásul a meghívott úszók fele nem felel meg a tavaly meghirdetett kritériumok egyikének sem: nem nyertek érmet a legutóbbi olimpián, világbajnokságon vagy világkupán, nem vb-döntősök, nem ranglistavezetők és nem is világcsúcstartók. Ellentétben Hosszú Katinkával, még ha számára ez már csak az olimpiai felkészülés egyik állomása is:

„Januártól egyetlen verseny sem lesz fontos. Mindegyikre úgy tekintek majd, mint az olimpiai felkészülés részére. Mindent a tokiói felkészülésnek rendelek alá” – nyilatkozta Katka a fontossági sorrendről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?