KIAJOBB

Külön utakon a Dárdai-fiúk, az egyik német, a másik magyar válogatott lehet

Palkó már letette a garast a magyar címeres mez mellett, de öccsének, Mártonnak nehezebb lehet választania. Ő esélyes lehet a Nationalelfre is.
  • Szerző: Ripost

Dárdai Pál mindhárom fia Berlinben született és nőtt föl, a Herthánál nevelkedve. A két idősebb, Palkó és Marci már bemutatkoztak a Bundesligában és a német korosztályos válogatottakban is (öccsüknek, Bencének erre még van pár éve). Felnőttként viszont könnyen lehet, hogy egyikük a magyar, a másikuk a német nemzeti csapatban köt ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dárdai Palkó csak a sérülése miatt maradt le az U21-es Eb-ről magyar válogatottként

Dárdai Palkó csak a sérülése miatt maradt le az U21-es Eb-ről magyar válogatottként
Fotó: mlsz.hu

„A fiaim hamarosan felnőtt emberek lesznek, ők döntik el, melyik válogatottat választják. Nekik Magyarország a Balaton, egy kicsit Pécs és a disznóvágás. Viszont Berlinben vannak a haverjaik, az életük, ezt szokták meg, nekik ez a normális”

– mondta Dárdai Pál a Magyar Időknek 2017-ben.

Akkor még a legidősebb fiú, ifjabb Dárdai Pál (avagy Palkó) esetében is csak a magyar utánpótlás-válogatottak hívásáról volt szó, de azóta egyre időszerűbb az a bizonyos döntés.

Palkó a Herthánál jó kezdés után kicsit megrekedve, idén a MOL Fehérvár NB I-es csapatához igazolt. Tagja lett volna Gera Zoltán U21-es válogatottjának a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon is, ha közbe nem szól a sérülése. A 21 éves, ballábas támadó középpályás tehát már letette a garast a magyarok mellett, noha három fiatalabb korosztályban (U18, U19, U20) még a német ifiválogatottakat erősítette.

Névjegy – Dárdai Palkó

Született: 1999.04.24.
Életkora: 21
Állampolgársága: magyar-német
Posztja: jobbszélső, támadó középpályás
Csapata: MOL Fehérvár (magyar NB I)

Utóbbi igaz 19 éves öccsére, Dárdai Mártonra is, aki ebben a szezonban robbant be a Hertha Bundesliga-csapatába. Marci is kamaszkora óta tagja a német utánpótlás-válogatottaknak, sőt csapatkapitányként is vezette azokat.

Dárdai Pál és Márton egy korosztályos német válogatott meccsen

Dárdai Pál és Márton egy korosztályos német válogatott meccsen
Fotó: herthabsc.de

Ballábas belső védőként vagy védekező középpályásként korosztályában a legjobbak közé sorolják Németországban.

Névjegy – Dárdai Márton

Született: 2002.02.12.
Életkora: 19
Állampolgársága: magyar-német
Posztja: védő, védekező középpályás
Csapata: Hertha BSC (német Bundesliga)

Érett és higgadt, letisztult futballja, játékintelligenciája és remek indításai miatt nem csak apja, egyben edzője dicséri, de a sportsajtó is. A Bild nemrég azt írta róla: ha így folytatja, „nagyon is lehetséges, hogy egy napon a német A-válogatottban szerepeljen”.

Ez persze – apja fenti szavai alapján is – Dárdai Marci döntésén is múlik. Szövetségi kapitányunk, Marco Rossi figyeli, mióta októberben bemutatkozott a német élvonalban. Legutóbbi kerethirdetése előtt az olasz szakember szót ejtett róla is, féltucatnyi Bundesliga-légiósunk egyikeként. Ha a középső Dárdai-fiú továbbra is rendszeresen játszik a Herthában, már az őszi vb-selejtezőkre meghívót kaphat. Kérdés, hogy amíg esélyt lát a német válogatottságára, igent mond-e a magyarra.

Boatengék és Xhakáék nyomában?

Nemzetközi szinten nem lenne egyedi eset, hogy testvérek más válogatottban játsszanak. Kevin-Prince Boateng például apja révén a ghánai nemzeti csapatban szerepelt, míg öccse, Jérome Boateng világbajnok lett a németben. Az albán származású, de bázeli Xhaka-testvérek közül Granit Xhaka a svájci, bátyja, Toulant Xhaka viszont az albán válogatott tagja.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?