KIAJOBB

Kezdődik az U17-es vb, bemutatjuk a magyar futball jövőjét

Kiugró lehetőségnek tartják a szombaton kezdődő brazíliai világbajnokságot az U17-es magyar labdarúgó-válogatott tagjai.

Az U17-es magyar válogatott szombaton Nigéria ellen kezdi meg a szereplését a brazíliai vb-n. A tét csapatként és egyénenként is óriási, és ezzel a játékosok is tisztában vannak.

Fotó: mlsz.hu

Egy-egy kiugró teljesítmény külföldi szerződést érhet, így nem véletlen, hogy az itthon szereplő focisták ugródeszkának tekintik a vb-t. Szélesi Zoltán jól ismeri ezt a korosztályt. Az U17-esek korábbi szövetségi edzője, és a Puskás Akadémia második csapatának jelenlegi mestere a -nak elmondta, nagyon fontos, hogy a tét ne nyomja agyon a válogatottat.

„Az mindig nagy kérdés, hogy a pályára lépő játékosok miként tudják elviselni a vb jelentette a nyomást, illetve milyen produkcióra lesznek képesek – fogalmazott Szélesi. – Tény, néhány játékosunk figyelmet kelthet.”

Szélesi a hátvédsorból két játékosra hívta fel a figyelmet.

„A védelemből Posztobányi Patrikot jól ismerem, hiszen jelenleg is a játékosom. Jó mentalitású, szorgalmas, technikás játékos. Igazi vezértípus, nagy munkabírású, nem véletlen, hogy ő az U17-es válogatott csapatkapitánya. Szerintem ő bekerülhet a játékosmegfigyelők noteszébe. Buna Gábor a Honvéd védője nagyon jó alkatú, kiemelkedő fizikumú futballista, aki a gyorsaságával, a fejjátékával és a keménységével is kiemelkedik. A játékintelligenciája szintén az átlag fölé emeli. ”

A középpályások közül Ominger Gergő, Posztobányihoz hasonlóan, szintén a Puskás Akadémia játékosa, vagyis ő is Szélesi keze alatt szerepel.

„Ominger Gergőnek az NB III-as bajnokságban még hullámzó a teljesítménye, de a korosztályában rendre kiemelkedő játékkal rukkolt elő, fontos gólokat szerzett. Az MTK-s Kata Mihályt is megemlíteném, a hozzá hasonló középpályásokra mondják, hogy lát a pályán, kiváló játékintelligenciával rendelkezik.”

Ha Szélesi Zoltán csak egy játékost emelhetne ki, azt a csatársorból tenné.

„Komáromi György gyorsasága nemzetközi szintű, 4 másodperc alatt futja a 30 métert. Jó a rúgó- és technikai készsége. Jobbal-ballal is hatékony, gólerős csatár, amit a felnőttek között is bizonyított a csapatomban. A vb-n a magyar válogatott kiemelkedő játékosa lehet. Az MTK csatára, Zuigeber Ákos a passzok, az ívelések, az átlövések és a pontrúgások kapcsán kelthet figyelmet. Nagyon sok gólt szerzett a saját korosztályában, és annál feljebb is. Gólokkal hálálja meg a bizalmat, ami jelzi a tehetségét.”

Szélesi zárásként hozzátette, reális lehet az elvárás, a válogatott továbbjuthat a csoportjából Nigéria, Ausztrália és Ecuador mellől.

„Reális lehet a játékosok várakozása, miszerint szeretnének továbbjutni a csoportból. A magyar válogatott komoly szintű védőjátékra képes, amit tavasszal a spanyolok elleni meccsen is bizonyított.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?