OLDALVONAL

Felavatták az Aranycsapat legendájának szobrát Budapesten

Ma lenne 90 éves a magyar vb-gólkirály. Az FTC, a Honvéd, majd a Barcelona világklasszisának emlékművét a Groupama Aréna főbejáratánál állították föl.
  • Szerző: vav

Születésének 90. évfordulóján felavatták Kocsis Sándor, az Aranycsapat, a Ferencváros, a Budapesti Honvéd, majd az FC Barcelona labdarúgójának, az 1954-es világbajnokság gólkirályának szobrát a Groupama Aréna főbejáratánál – jelentette az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Leleplezték a legendás Kocka szobrát
Fotó: Facebook/honvedfc

A szombati ünnepségen elsőként Tarlós István főpolgármester idézte fel a kitűnő csatár pályafutását. Emlékeztetett rá, hogy Kocsis 17 évesen, 1946-ban mutatkozott be a Ferencvárosban, majd 20 évesen tagja lett a zöld-fehérek bajnokcsapatának.

„Technikás megoldásait, fejelési bravúrjait, akrobatikus futballját, kivételes csapatjátékát látva már néhány meccs után a legnagyobbak között emlegették”

– fogalmazott Tarlós, majd azzal folytatta, hogy a kiváló jobbösszekötő 68-szor húzta magára a címeres mezt, és ezalatt 75 gólt szerzett, így a gólátlaga is a legjobbak közé emelte.

A főpolgármester kedvenc játékosáról elmondta még, hogy Kocsis tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet nyert magyar válogatottnak, játszott az évszázad mérkőzésén Londonban, az 1954-es világbajnokságon pedig szinte egyedül verte meg Brazíliát, valamint Uruguayt, illetve ő lett a torna gólkirálya.

Kocsis Sándor a magasban az 1953-as londoni 6:3-as magyar győzelmet hozó Évszázad mérkőzésén
Fotó: MTI

„Játékintelligenciája, tökéletes technikai tudása egyedülálló volt, úgy bánt a labdával, mintha az a teste része lenne, ugyanakkor végtelenül sportszerű játékos volt”

– sorolta erényeit a főpolgármester, aki kitért arra is, hogy a Spanyolországban Aranyfejnek hívott Kocsis az FC Barcelona kulcsjátékosaként két bajnoki címet nyert, kétszer lett Spanyol Kupa-győztes, az 1960–61-es idényben pedig a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) döntőjébe jutott.

„A futballtörténet egyik legnagyobb játékosa volt, elkápráztatta a világot, az emberek miatta tódultak a stadionokba”

– állapította meg Tarlós.

A Lelkes Márk szobrászművész által készített szobrot Tarlós István, Szabó Tünde, Berzi Sándor és Kubatov Gábor, az FTC elnöke, valamint Kocsis Sándor két gyermeke, Sándor és Aliz együtt leplezték le.

Ifjabb Kocsis Sándor meghatódottan mondta el: nem számított rá, hogy a szobor ilyen valósághűen ábrázolja majd az édesapját.

„Gratulálok a művésznek, sikerült megragadnia, milyen is volt ő, mindenkinek köszönöm”

– fogalmazott ifj. Kocsis, aki szerint a szobor felállításával édesapja nagy álma vált valóra, hogy visszatért oda, ahová tartozónak mindig is érezte magát.

Az ünnepségen részt vett a már említetteteken túl Mendelényi Dániel, a Budapest Honvéd FC tulajdonosa és a főpolgármester meghívására egy sor korábbi neves labdarúgó, köztük Fenyvesi Máté, Rákosi Gyula, Kű Lajos, Göröcs János, Vincze Ottó, Mészöly Géza, valamint Bozsik Péter és Gellei Imre, korábbi szövetségi kapitányok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?