TÜZELŐÁLLÁS

Előre félnek a kapusok, új labdával avatják a Puskás Arénát

Új stadionhoz új játékszer dukál: bemutatták a jövő évi Európa-bajnokság hivatalos labdáját, amit a magyar válogatott november 15-én a Puskás Aréna avatóján használhat először. Nagy kérdés, hogy mit szólnak az új labdához a kapusok, akik általában nem örülnek a változásnak.
  • Szerző: RIPOST

Bemutatták a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos labdáját, melynek a neve: Uniforia. Az adidas magyarázata szerint az elnevezés az angol egység (unity) és lelkesedés, izgalom (euphoria) szavakat foglalja magába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar válogatott először november 15-én Uruguay ellen, a Puskás Aréna avatóján játszhat ezzel a labdával. A kapusok rendszerint nem örülnek a változásnak, mert az új labdáknak mások az aerodinamikai tulajdonságai. Szinte minden vb vagy Eb előtt hallani kritikákat, túl gyors, túl könnyű, esetleg kacsázik a levegőben. A hálóőrök meggyőződése, hogy a rendszeres újítással őket akarják nehezebb helyzetbe hozni, és ezzel növelni a gólok számát.

Gujdár Sándor az 1978-as világbajnokságon védte a magyar válogatott kapuját. Az argentínai vb hozta az egyik legnagyobb újítást, hiszen akkor debütált a híres Tango labda. A 67 éves korábbi kapus a nak elmondta, azok a labdák tökéletesek voltak.

„Az 1978-as vb-n használt új Tango labdából nem kaptunk a vb előtt, Argentínában találkoztunk vele először. De nem volt velük olyan gond, hogy húzott volna jobbra vagy balra. Úgy ment, ahogy elrúgták. Ma az elképzelhetetlen lenne, hogy egy kapus a vb-n vagy az Eb-n érintkezzen először az új labdával.”

A szentesi születésű egykori Honvéd-kapus szerint a kapusoknak valóban nehéz hozzászokni az új labdákhoz.

„Az utóbbi években többször is láttam, hogy az új labdák megtréfálták a kapusokat. Nem tudom, hogy ebben van-e szándékosság, talán nehezebb helyzetbe akarják hozni a kapusokat. Mindenesetre érdekes, hogy mindig van olyan kapus, aki panaszkodik az új labdákra.”

Puskásék szenvedtek az új labdával

Tíz nappal az évszázad mérkőzése, az 1953-as angol-magyar előtt az Aranycsapat Svédországgal meccselt. Ezen tesztelték azt a labdát, amivel később Londonban játszottak. Puskásék szenvedtek.

- Kértem Guszti bácsit a svédek elleni második félidőben, hogy hadd cseréljük ki a számunkra szokatlan angol labdát a miénkkel – mesélte később Puskás Ferenc. - De ő hajthatatlan maradt, azt mondta, meg kell szokni, hiszen Londonban is ilyennel játszunk majd. Bevált, 6-3-ra nyertünk.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?