TÜZELŐÁLLÁS

A magyar foci még nem készült fel a videóbíróra

Sokkal bonyolultabb a videóbírós (VAR) rendszer annál, mint aminek látszik, így idén még aligha vezetik be a labdarúgó NB I-ben.
  • Szerző: Ripost

Habár az eredeti tervek 2020 őszéről szóltak, biztosra vehető, hogy akkor még nem vezetik be az NB I-ben a videóbírós rendszert.

A 2018-as világbajnokságon már alkalmazták a videóbírót
Fotó: Getty Images

„Tavaly május óta dolgozunk rajta, de a rendszer felállítása meglehetősen bonyolult, például három, különböző képzést kell elvégezniük azoknak, akik majd közreműködnek a rendszer működtetésében, a játékvezetőktől az asszisztenseken át a műszaki csapat tagjaiig” – részletezte Vági Márton, az MLSZ főtitkára.

A úgy tudja, ez a képzés 6-8 hónapot is igénybe vehet, ennyi idő kell ahhoz, hogy a játékvezetők maximálisan megismerjék, és alkalmazni tudják a VAR-rendszert. Ráadásul közülük nem mindenki vállalja, hogy dolgozna a videószobában, illetve figyelné a kamerákat. Magyarországon egyelőre csak Vad II István, Kulcsár Katalin, valamint a december végén visszavonult Kassai Viktor rendelkezik videobírós vizsgával, a rendszer elindításához ezért legalább 60 ember kiképzésére lesz szükség.

A nemzetközi kupameccseken már működik a VAR
Fotó: Getty Images

Természetesen az MLSZ továbbra is törekszik a minél előbbi bevezetésre, de mivel sokkal összetettebb a rendszer annál, mint sokan gondolják, ezért pontos dátumot nem lehet mondani. Szeretnék 50-60 felkészülési meccsen tesztelni a rendszert, hogy ne élesben, a tétmérkőzéseken bukjanak ki az esetleges hibák. A jövő héten lesz egy találkozó a szakemberekkel, ahol részletesen átbeszélik, mire van szükség ahhoz, hogy valóban hibátlanul induljon el a rendszer.

Az osztrákok is halasztottak

Már Ausztriában is döntöttek a videóbírós rendszer bevezetéséről, de a VAR bonyolultsága miatt az osztrákok halasztottak. Ők is szeretnék tesztmeccseken megismerni a programot. A környező élvonalbeli bajnokságok közül egyelőre csak Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban működik a VAR-rendszer.

 

És ezeket olvastad már?