10 hónapja

Újabb részletek, itt az igazság Milák Kristóf tüdőműtétjéről

Gyermekkori asztmája jött elő az olimpiai- világ- és Európa-bajnok úszónak. Milák Kristóf még az operációt is vállalná, hogy állapota javuljon.

Nem elég, hogy másodszor is koronavírusos lett az olimpiai bajnok, amivel sokkolta a rajongóit, a napokban Milák Kristóf rátett még egy lapáttal a hírre. Az egyik internetes podcastadásban arról beszélt, hogy már elege van abból, hogy a koronavírus felerősítette a gyerekkori asztmáját, gyógyszert kell szednie, de nem igazán javul az állapota. Tokiói olimpiai aranyérmét is úgy nyerte, hogy állítása szerint a tüdőkapacitása az átlag, egy nem sportember eredményénél is gyengébb volt. „Ezt hosszú ideig nem lehet bírni, én évekig húztam-halasztottam, most már eljutottam arra a pontra, hogy műtét kell” – hangzott el Milák szájából az adásban.

Milák Kristóf komoly döntést hozott
Fotó: Magyar Nemzet

De felmerül a kérdés, milyen operációval lehet(ne) megszüntetni az asztmáját? Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs olyan műtéti beavatkozás, amellyel végleg legyőzhető a betegség. Kezelni lehet, együtt élni lehet vele, de megszüntetni nem.

„Kicsit félreérthető volt Kristóf nyilatkozata” – mondta lapunknak Sós Csaba szövetségi kapitány, aki árgus szemmel figyeli az úszók dolgos hétköznapjait is. „Fogalmazhatnék úgy is, sem a nyilatkozó, sem pedig a beszélgetőpartnere nem volt tisztában azzal, hogy operációval nem lehet az asztmát gyógyítani.”

A kapitány úgy véli, ha valamilyen műtét szóba jöhetne az állapotának javítása érdekében, az legfeljebb egy orrsövény-operáció lehetne majd valamikor, ha egyáltalán valóban szükség lenne rá.

Kristóf arról is szólt, hogy a tüdőkapacitása – mint hatalmas teljesítményekre képes sportember – átlag alatti.

„A vitálkapacitásom 60-70 százalékos” – monda. „Így döntöttem meg Michael Phelps tíz éve fennálló világcsúcsát 2019-ben. Úgy értem el az eredményt, hogy komoly asztmával küzdök.”

Tokióban is világcsúcsot vártak tőle szakemberek, de „csak” az aranyérem jött össze Kristófnak.

Hívtuk telefonon Virth Balázst, aki Milák Kristóf edzője. A mester természetesen tudott a podcastben elhangzottakról, de sem Milák, sem pedig más sportolója egészségi állapotáról nyilatkozni nem szeretne. Mindössze annyit mondott, hogy alaposan felháborodott, amikor az egyik internetes oldalon az ő szájába adták, hogy Milák Kristóf tüdőműtét előtt áll. A „nyilatkozata” azóta eltűnt az oldalról, de az úszószövetség megteszi a szükséges lépéseket az ügyben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!