1 éve

Már ma veszélybe kerülhet a tokiói olimpia

Japán arra készül, hogy meghosszabbítja a koronavírus miatti rendkívüli vészhelyzetet. Ezzel ismét veszélybe kerülhet az olimpia.

A japán kormány azt fontolgatja, hogy meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatti rendkívüli vészhelyzetet Tokióban és további nagy városokban, ezzel pedig kétségessé teheti az olimpia megrendezését – írja a Reuters.

Japán meghosszabbíthatja a koronavírus miatti veszélyhelyzetet
Fotó: AFP

Elvileg május 11-ig tart a rendkívüli vészhelyzet, ám az illetékesek hajlanak arra, hogy meghosszabbítsák. Szuga Josihide japán miniszterelnök erről szerdán tárgyal a kormány vezető minisztereivel. Japán sajtóhírek szerint három héttől egy hónapig terjedő hosszabbítás lehet napirenden, ezzel viszont valós veszélybe sodornák a július 23-án kezdődő olimpiai játékokat.

Eközben Japánban tovább erősödtek a bírálatok, amiért a tokiói nyári olimpia és paralimpia szervezői – az eddigi tízezer orvoson és nővéren felül – további félezer ápolót igényeltek az egészségügytől az ötkarikás játékok idejére.

Az egészségügyi dolgozók össz-szakszervezeti főtitkára, Morita Susumu megítélése szerint az olimpiai játékok megrendezése helyett sokkal inkább a koronavírus-járvány elleni küzdelemre kellene összpontosítani.

„Határozottan vissza kell utasítanunk a javaslatot, hogy olimpiai önkéntesként biztosítsunk további ápolókat a súlyos pandémia elleni harc idején” – hangsúlyozta Morita, hozzáfűzve, hogy az újabb ötszáz nővér kiesése nagyon negatívan hatna a betegellátásra. „Rendkívül feldühít, hogy a szervezők továbbra is kitartanak az olimpia mellett annak ellenére, hogy ez a betegek és az ápolók egészségét, vagy éppen életét veszélyezteti.”

Az insidethegames.biz beszámolójában kiemelte, hogy a szervezők olyan időszakban álltak elő a plusz ápolókra vonatkozó igényükkel, amikor a globális egészségügyi válság miatt a japánok jelentős többsége ellene van az ötkarikás játékoknak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!