2 éve

Majdnem visszavonult, rengeteg fenyegetést kapott a Vidi-meccsét vezető hittantanár

A Mol Fehérvár ma (csütörtök), 20 órától a belga Standard Liege vendége lesz a labdarúgó Európa-liga playoffkörében. A főtáblájára jutásról döntő találkozót a skót William Collum vezeti, aki civilben vallást oktat.

Óriási a tétje a Vidi mai El-mérkőzésének (egy meccsen dől el a párharc), hiszen története során harmadszor (2012, 2018) lehet csoportkörös a gárda a második számú európai kupában. A játékosoknak majd a civilben hittantanárként dolgozó skót sztárbíróra, William Collumra kell figyelniük.

William Collum
Fotó: AFP

A példás családapa 2000-ben kezdte játékvezetői pályafutását és a tanítást is, 2011-ig egy középiskola vallástudományi tanszékének volt a vezetője, amit azért hagyott ott, hogy jobban tudjon a bírói pályafutására összpontosítani, így jelenleg hittant tanít egy másik iskolában.

Azonban nem egyszerű az élete, ami a sportot illeti. Tíz éve, először fújta a sípot a Celtic-Rangers (az egyik legnagyobb focirangadó a világon) szuperrangadón, amely után rengeteg halálos fenyegetést kapott a feleségével együtt. Hasonló eset történt két éve, amikor a párjával karácsonyi ajándékot mentek vásárolni. Miután kiszálltak a kocsiból, pár méter séta után három-négy fiatal verbálisan bántalmazta őket, ami után vissza is fordultak.

„Nagyon megrémítette a feleségemet a szóbeli inzultus. Öt perc alatt véget ért a bevásárlóutunk, azonnal visszaszálltunk a kocsiba”

– mondta el Collum a Daily Recordnak.

William Collum Neymarékat békíti
Fotó: AFP

Volt idő, amikor komolyan elgondolkozott a visszavonuláson a skót sípmester. Ezt a döntést akkor akarta meghozni, amikor több ezren írták alá azt a petíciót, hogy ne vezethessen soha többé meccset.

„Ez volt az az idő, amikor nagyon közel voltam ahhoz, hogy feladjam, a feleségem is azt akarta, hogy fejezzem be”

– árulta el Collum.

A magyar szurkolók számára egyébként ismerős lehet William Collum, ő vezette a 2014-es román-magyar (1-1), valamint a tavaly magyar-horvát (2-1) Eb-selejtezőt. Eddig szerencsét hozott a skót bíró, a Vidi ebben is bízhat majd Belgiumban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!